Specijalistička oprema

Iz Japana stigli roboti koji će nadzirati bh. granice

Radi se o multisenzorskim sustavima za nadzor granice koji će uveliko pomoći u suzbijanju nezakonitih migracija, kao i spriječavanju drugih oblika prekograničnog kriminaliteta.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2024. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NJ.E. ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uručili su specijalističku opremu Graničnoj policiji BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske ispred Glavnog ureda Granične policije BiH u Sarajevu.

Radi se o multisenzorskim sustavima za nadzor granice koji će uveliko pomoći u suzbijanju nezakonitih migracija, kao i spriječavanju drugih oblika prekograničnog kriminaliteta.

Prilikom obraćanja prisutnima, direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković, zahvalio je na doniranim sredstvima i poželio dobrodošlicu NJ.E. ambasadoru Japana u BiH Masamiju Kinefuchiju, ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću i nаčеlniku Pоliciјskе uprаvе Istоčnо Sаrајеvо Brаnimiru Šеhоvcu, kao i predstavnicima medija.

Donacija od iznimnog značaja

U obraćanju prisutnima, direktor Kuprešaković kazao je da je donacija multisenzorskih sustava od iznimnog značaja za pripadnike Granične policije BiH, a koristit će ih prilikom obavljanja operativnih aktivnosti i poduzimanja radnji s ciljem suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne granice.

''Granična policija BiH posljednjih godina se suočava s brojnim izazovima, a jedan od njih je i izloženost pojačanom migracijskom pritisku i krijumčarenju osoba, radi čega nam je potrebno pojačano korištenje specijalističke opreme.

Zahvaljujući donacijama međunarodnih partnera Granične policije BiH, kao što je Vlada Japana, jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta značajno pomaže policijskim službenicima da unaprijede operativnu učinkovitost i mobilnost na terenu'', rekao je direktor Kuprešaković, zahvalivši se Vladi Japana na dugogodišnjoj suradnji i potpori, kao i na tome što prepoznaju važnost ulaganja i jačanje kapaciteta policijskih agencija na svim razinama jer sigurnost građana i državne granice mora biti na prvom mjestu.

Dobri odnosi BiH i Japana

Prisutnima se obratio ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi, koji je iskazao zadovoljstvo jako dobrim odnosima Bosne i Hercegovine i Japana te otvorenost za nastavkom pružanja podrške Bosni i Hercegovini.

''Od 2018. godine odgovor na humanitarne potrebe migranata, kao i borba protiv nezakonitih migracija i izbjeglica postao je problem u Europi, uključujući i BiH. Nadam se da će prethodna nabavka vozila i ovih nadzornih kamera doprinijeti poboljšanju kapaciteta Granične policije BiH, kao i doprinijeti procesu pristupanja BiH ka Europskoj uniji'', kazao je veleposlanik Kinefuchi.

Prisutnima se obratio i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je zahvalio ambasadoru Kinefuchiju i Vladi Japana na ovoj donaciji, kao i na sveobuhvatnoj pomoći i podršci Japana Bosni i Hercegovini kroz dugi niz godina.

22 mobilna sustava za nadzor granice

''Čаst mi је i zаdоvоljstvо dа, kао ministаr sigurnosti Bоsnе i Hеrcеgоvinе, prеuzmеm drugi diо јаpаnskе dоnаciје, u imе Bоsnе i Hеrcеgоvinе. Drugi diо dоnаciје sе оdnоsi nа 22 mоbilnа sustava zа nаdzоr grаnicе, оdnоsnо 22 sigurnosne kаmеrе nајnоviје gеnеrаciје. Sigurnosne kаmеrе ćе sе instаlirаti nа јеdаn diо pаtrоlnih vоzilа mаrkе Тоyоtа, kоја su vеć dоdјеljеnа u оkviru јаpаnskе dоnаciје u mајu prоšlе gоdinе.

S tim u vеzi, оdržаnа је оbukа u Аgеnciјi zа škоlоvаnjе i stručnо usаvršаvаnjе kаdrоvа, nа kојој su sudjelovala 44 pоliciјskа službеnikа. Оvоm оbukоm pоliciјski službеnici su оbučеni zа instаlаciјu, rukоvаnjе i upоtrеbu sigurnosnih kаmеrа nа tеrеnu. Јаpаnskа dоnаciја ćе uvеlikо pоmоći i оlаkšаti rаd pоliciјskih službеnikа nа tеrеnu, štо ćе dоpriniјеti pоvеćаnju еfikаsnоsti rаdа nаdlеžnih оrgаnа zа sprоvоđеnje zаkоnа u оblаsti bоrbе prоtiv ilеgаlnih migrаciја, аli i u drugim оblаstimа rаdа'', kazao je ministar Nešić.

Prisutnima se obratio i načelnik Pоliciјskе uprаvе Istоčnо Sаrајеvо Brаnimir Šеhоvac, koji je kazao da će donirana oprema biti od velikog značaja za rad pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Nakon svečanog dijela, upriličena je i prezentacija specijalističke opreme - multisenzorskih sustava za nadzor granice.

Kopirati
Drag cursor here to close