zelena granica

Iz Hrvatske u Sloveniju ušlo oko tisuću izbjeglica

Vijesti / Flash | 18. 09. 2015. u 16:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do petka popodne u Sloveniju je iz Hrvatske ilegalno ušlo oko tisuću izbjeglica, prenosi Hina pisanje slovenskih medija koji se pozivaju na nepotpune podatke policije. Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, vjeruje se da će mnogo izbjeglica i migranata pokušati prijeći "zelenu" granicu izvan službenih prijelaza u petak navečer i tijekom noći, na što je policija spremna.

Najnoviji službeni podaci o broju pristiglih izbjeglica bit će objavljeni tijekom večeri.

Policija je u Posavlju, južnoj regiji koja graniči s Hrvatskom i gdje je stanje najkritičnije, pojačala kontrolu i poslala na teren više desetina pripadnika specijalne policije.

Kako javlja STA, u policiji smatraju da su dovoljno ekipirani za izvršenje svojih zadaća i da nema potrebe za aktiviranjem vojske, a jača se i policijska kontrola na cijeloj granici s Hrvatskom.

Istodobno, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je da bi Slovenija idućih dana mogla bez većih problema kontrolirati dolazak oko 500 izbjeglica dnevno, te da bi u deset dana mogla smjestiti njih oko 5000. Pritom bi aktivirala zalihe iz rezervi s čime je već počela izdvajanjem 1200 postelja za smještaj izbjeglica.

Slovenski mediji javili su da je Austrija ponudila Sloveniji 300 "stručnjaka" koji bi iz Beča bili upućeni na slovensko-hrvatsku granicu, kako bi Ljubljani pomogli da kontrolira sadašnju situaciju.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner rekla je da bi oni s radom mogli započeti već idući tjedan.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poručila je nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kako za Hrvatsku i njezino društvo nema opasnosti od aktualne izbjegličke krize, jer se država može nositi s problemima, ali samo privremeno, zbog čega je pozvala EU da se što prije dogovori i pronađe rješenje.

"Nema nikakvih opasnosti što se javnosti tiče. Što se tiče hrvatskog društva i hrvatske situacije, mi smo u stanju nositi se s tim i pronaći rješenje. Ali, to je sve privremeno, jer ni Europa ne može izdržati tu količinu pritiska kontinuirano", istaknula je Pusić.

Naglasila je kako je pritisak izbjeglica takav da ga se ne može izdržati, zbog čega je njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeir trenutno u Turskoj kako bi "na izvoru problema" pokušao postići dogovor.

Taj je sastanak, dodala je, priprema za Europsko vijeće koje "mora naći i definirati zajedničko rješenje i odgovor na ovu situaciju". Pusić je naglasila kako aktualni problemi s izbjeglicama predstavljaju pritisak za Hrvatsku, ali samo momentalni i tranzitni, s obzirom da izbjeglice ne žele tražiti azil u Hrvatskoj niti Mađarskoj i Sloveniji, već žele dalje u Europu, uglavnom Njemačku i Švedsku.

Kopirati
Drag cursor here to close