Brojke

Iz BiH se sve više bježi: Prednjače Livno i Tomislavgrad

Vijesti / Flash | 23. 06. 2015. u 11:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz BiH se samo tijekom 2014. godine iselilo preko 68 tisuća građana, a val iseljavanja ne prestaje.

Kako je za Dnevni list rekla Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, mnogi već neko vrijeme dodatno školuju i uče jezik onih zemalja koje su liberalizirale svoje radno zakonodavstvo.

''Mnogi se usavršavaju u onim oblastima u kojem je primjerice Njemačka deficitarna (građevinarstvo i zdravstvo), idu na tečajeve, isl. Zasigurno kako će se mnogi odlučiti otići zauvijek iz BiH, i to ne samo pojedinci nego cijele obitelji'', rekla je Zukić.

Naime, Unija nije za održivi povratak i integracije u BiH radila je istraživanja o iseljavanju od polovice 2013. do kraja 2014., godinama kada Njemačka, ali i neke druge zemlje nisu liberalizirale svoje tržište za hrvatske radnike.

Tako je u promatranom razdoblju primjerice iz Odžaka otišlo 585 obitelji, preko 2.000 osoba. Iz Broda je otišlo 80 obitelji ili oko 250 osoba, a iz Brčko Distrikta je otišlo čak 4.075 osoba, odnosno 1.358 osoba.

''Tužna je situacija kada dođemo na područja širom BiH, a naiđemo sve češće na naselja u kojima više nitko ne živi'', navodi Zukić.

Situacija s iseljavanjem kritična je na području Hercegbosanske županije, naročito u Livnu, gdje je u promatranom razdoblju iselilo 1.500 osoba, iz općine Tomislavgrad oko 500 obitelji, odnosno 1.500 osoba, iz Drvara je u inozemstvo otišlo oko 1.000 obitelji ili oko 2.500 osoba, iz Glamoča oko 300 osoba.

Kada je u pitanju Zapadnohercegovačka županija, najveći odlazak zabilježen je iz Ljubuškog, odakle je iselilo oko 300 osoba, a kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija s područja općina Čapljina i Stolac mnoge osobe idu na sezonski posao u Hrvatsku, i čim im se ukaže prigoda za trajni ostanak, navodi Dnevni list,oni odlaze iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close