Nisu otklonjene prepreke

Ivanov: Zaev ne može još dobiti mandat za satavljanje Vlade

Vijesti / Flash | 13. 03. 2017. u 13:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov smatra da još nisu otklonjene prepreke za davanje mandata lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, koji je s dvije albanske političke stranke DUI i BESA, osigurao parlamentarnu većinu od 67 zastupnika.

To je za TV 24 rečeno u uredu predsjednika, uz podsjećanje da je Ivanov ostao pri ranijem stavu da ne može dati mandat Zaevu zbog njegove potpore "Tiranskoj platformi" koja, po Ivanovom mišljenju, narušava suverenitet i teritorijalni integritet Makedonije.

Riječ je o platformi kojom Albanci zahtijevaju niz reformi, među ostalim, prihvaćanje albanskog jezika kao drugog službenog u Makedoniji, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnomjerna zastupljenost Albanaca u državnim strukturama.

Iako nije dobio mandat, lider SDSM predstavio je program svoje vlade, za koju je rekao da će uskoro biti formirana.

Tanjug prenosi pisanje makedonskih medija, koji navode da su parlamentarne stranke započele konzultacije o izboru predsjednika parlamenta te da bi sjednica Sobranja mogla biti zakazana za srijedu ili četvrtak.

Tri mjeseca od izvanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji i više od 70 dana od konstituiranja novog saziva parlamenta, u toj državi nema vlade, nema predsjednika parlamenta, a prošao je rok za raspisivanje lokalnih izbora jer to nije imao tko učiniti, navodi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close