"Humanost na raskršću”

Ivanić u Istanbulu: BiH potrebna podrška svih

Vijesti / Flash | 05. 04. 2017. u 12:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se danas sudionicima 20. euroazijskog ekonomskog summita u Istanbulu. Ivanić je govorio o globalnim političkim pitanjima, ali i o izazovima s kojima se suočava BiH na unutrašnjem planu.

''Osim globalnih, BiH ima i svoje interne izazove. Ipak, 22 godine poslije rata primjećuje se značajan napredak i BiH je vjerojatno jedan od najuspješnijih primjera mirovne intervencije međunarodne zajednice'', rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, na summitu, čiji je ovogodišnji naziv "Humanost na raskršću”.

Ivanić je naglasio da je BiH potrebna podrška svih i to ne da se o BiH stalno govori kao o problemu i da tema razgovora bude isključivo rješavanje tog problema, već da i sama ravnopravno sudjeluje u rješavanju regionalnih pitanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH osvrnuo se i na događanja na svjetskoj političkoj sceni, Brexit, ulogu nove američke administracije, kao i ulogu Rusije koja nastoji osigurati sigurnost u svom okruženju.

''Postavl?a se pitanje kako da se postave male zeml?e u ovim uvjetima. Moderni svijet je pun izazova – sigurnost, migranti, nedovoljni kapaciteti za individualno rješavanje ovih problema. Zato nam je potrebna zajednička aktivnost'', rekao je Ivanić.

Tijekom dvodnevnog summita u Istanbulu razgovarat će se i o temama kao što su održiva energija, telekomunikacije, razvoj transporta, problemi s kojima se susreće Europska unija…

Na summitu sudjeluju i predsjednici Makedonije i Albanije, zamjenik premijera Turske Mehmet Şimşek, visoki predstavnik UN-a za Savez civilizacija Nassir Abdulaziz Al-Nasser, brojni ministri i predstavnici poslovne zajednice.

Iz BiH summitu u Istanbulu prisustvuju i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar civilnih poslova Adil Osmanović, kao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close