Prijenos nadležnosti

Ivanić protiv formiranja agencije za bankarstvo na nivou BiH

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 12:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivanje državne agencije za bankarstvo, kao regulatornog tijela na nivou BiH, bilo bi direktan prijenos nadležnosti i protiv sam toga, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Očekuje da će se utvrditi odgovornost Agencije za bankarstvo Republike Srpske za propast dviju banaka u tom bh.entitetu.

''Ta odgovornost ne mora biti uvijek kaznena, već i stručna i profesionalna, koja mora postojati, jer je nezamislivo da dvije banke propadnu, a da direktor Agencije za bankarstvo RS-a ostane isti. To nigdje u svijetu ne bi bilo moguće i valjda bi postojala bar profesionalna odgovornost'', rekao je Ivanić u izjavi novinarima ističući da dok toga nema bit će sve snažniji zahtjevi za formiranje jedne agencije za bankarstvo na nivou BiH.

Stoga je, kaže, ključna obveza Vlade RS-a da osigura da Agencija za bankarstvo RS-a radi odgovorno svoj posao, ali ne s istim ljudima koji su 'omogućili da dvije banke propadnu'.

U izjavi novinarima Ivanić je istaknuo da nema informaciju o uvjetima koje je postavio MMF za novi kredit BiH te smatra da, ukoliko RS i dobije oko 300 milijuna KM od novog trogodišnjeg stand-by aranžmana, neće biti dovoljno da se pokrije deficit u entitetskom proračunu.

''Posljednjih dana se čak spominje i da Srbija kupuje obveznice Republike Srpske i da se novci traže od ruskog duga, po čemu je vidljivo da novca nema'', dodao je Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close