Put u Eu

Ivanić prihvaća Dodikove primjedbe

Vijesti / Flash | 13. 01. 2015. u 13:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić potvrdio je kako će uraditi sve da se dio primjedbi predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika ugradi u prijedlog izjave Predsjedništva BiH kojom se prihvaćaju zaključci Vijeća za vanjske poslove Europske unije.

Pojasnio je kako je Predsjedništvo BiH dalo prijedlog te izjave, ali da još uvijek nije dobio pismene, već usmene komentare od Milorada Dodika.

''Uradit ću sve što mogu da taj dio usmenih primjedbi bude ugrađen u sam dokument'', rekao je Ivanić dodavši kako su Dodikove izjave "tipično politikantstvo, u kojem nema želje da se postigne dogovor, već želja da se gradi autoritet i skreće pažnja s teških ekonomskih problema''.

Kazao je da nema sujete i da, ako Dodik misli da on može osigurati podršku 12 lidera za tu izjavu, na njemu je da to uradi.

''Neka ponudi tekst i neka dobije podršku. Ako misli da to ne treba raditi Predsjedništvo BiH, a svi drugi su suglasni, opet nemam nikakav problem, ali imam želju da BiH otvori svoj put k EU i da umjesto malih sitnih, primitivnih, provincijalnih prepucavanja dobije općeprihvatljivu deklaraciju'', dodao je Ivanić i rekao i kako su svi detalji navedeni u izjavi i ništa drugog nema iza toga.

Pojasnio je kako je zamisao Predsjedništva BiH bila da, nakon ove načelne deklaracije, u kojoj nema ništa protiv RS, jer se spominju različite razine vlasti, suština bude u drugom dokumentu, a to je program reformi.

Ivanić naglašava kako je jasan stav Predsjedništva BiH da taj program treba da urade premijeri dva entiteta, zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara BiH.

''Time se više nego jasno poštuje ustavno uređenje i pokazuje kako je sva ova priča koja je bila prisutna zadnjih dana jedno tipično politikantstvo, u kojem nema želje da se postigne dogovor, već želja da se gradi autoritet i skreće pažnja s tema kao što su propast Bobar banke, sve veće zaduživanje, sve manje novca u proračunu i sve veći ekonomski problemi'', rekao je Ivanić.

No, predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi kako ima mnogo nejasnih stvari te da je i sam Ivanić, kao dio Predsjedništva BiH, koje je utvrdilo prijedlog izjave, svjestan je potrebe da se o ovome vodi dijalog.

''Ukoliko se bude ustrajavalo s ovakvim pristupom, mi smo dalje od EU'', ustvrdio je Dodik nazvavši izjavu Predsjedništva "defektnim u mnogim stvarima''.

Smatra da je EU na početku imala dobar pristup, kojim je poslala poruku omekšavanja određenih uvjeta, ali neke snage u BiH su sve to, kako tvrdi, dodatno iskomplicirale i "napravile teže uvjete''.
Podsjeća da u izjavi Predsjedništva BiH piše da će se tek sada razrađivati posebni planovi po nekim regijama, a kaže, ranije je trebao biti usvojen mehanizam koordinacije i provedena odluka "Sejdić-Finci", o čemu RS ima usuglašen stav.

''To je bilo lakše riješiti nego ovo sada što se nudi u izjavi Predsjedništva BiH'', tvrdi Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close