O koaliciji

Ivanić: Nitko ne želi eliminirati HDZ BiH

Vijesti / Flash | 11. 11. 2014. u 08:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi smo međutim ostavili prostora i za četvrtog partnera, a to je HDZ BiH'', rekao je za Anadoliju Mladen Ivanić, novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda. 

Ivanić tvrdi kako su, što se tiče onih koji su potpisali dogovor - SDA, DF, te SDS-a, PDP-a i NDP-a okupljenih oko Saveza za promjene, spremni  po konstituiranju Parlamentarne skupštine BiH  odmah formirati vlast na razini Bosne i Hercegovine.

''Očekujemo da se HDZ BiH priključi i ako se to dogodi Vijeće ministara može biti formirano do kraja godine i to bez većih problema. Ako se HDZ BiH ne priključi onda ostaje razdoblje  političkog ispipavanja, ali i u toj varijanti naravno, postoji način da dođemo do formiranja Vijeća ministara BiH. Mi to ne bismo voljeli, ali postoji i ta opcija. To bi onda značilo da bi se Vijeće ministara formiralo u prvoj polovici siječnja", ističe Ivanić.

Navodi kako se HDZ-u BiH daje potpuna sloboda bez ikakvog ograničenja da u potpunosti odredi pozicije koje pripadaju predstavnicima hrvatskog naroda. S tog stanovišta HDZ BiH, cijeni Ivanić, "ne može imati niti jednu primjedbu: i to ne samo u Vijeću  ministara nego i u Vladi FBiH".

"Dakle, nitko ne želi eliminirati HDZ BiH iz određivanja hrvatskih kadrova. Jedino što u takvim odnosima može odrediti HDZ BiH da ne bude to je taj dogovor koji je imao s gospodinom Dodikom. Ako je to njima čvršće nego što su interesi hrvatskog naroda, onda je to njihova politička odluka. Na njima je da se tako opredijele. Oni sada prigovaraju da netko radi mimo njih: ne bi rekao da je tako. Oni su prvi ušli u pregovore, prije drugih, i napravili osovinu za koju se ipak, pokazalo da nije dovoljno čvrsta da može da odredi relacije u Bosni i Hercegovini", smatra Ivanić. 

Demantira navode da su SDA-DF i Savez za promjene dogovarali rješenja koja se tiču uspostave ministarstva poljoprivrede na razini Bosne i Hercegovine, promjene ustavnih aranžmana i druge stvari o kojima se ovih dana govori u javnosti u BiH

Kopirati
Drag cursor here to close