Nepovjerenje

Ivanić: Nismo riješili Mostar, otvorilo se pitanje Stoca

Vijesti / Flash | 11. 11. 2016. u 10:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji uskoro preuzima dužnog predsjedavajućeg, u intervjuu bh. izdanju Večernjeg lista upozorio je kako se ključni problemi u Bosni i Hercegovini i dalje ne rješavaju.

''Nismo riješili Mostar, otvorilo se pitanje Stoca, javilo se nepovjerenje nakon nadglasavanja prilikom popisa. Kada to zbrojite, stupanj povjerenja među nama je manji nego što je bio. Problem je što mi i dalje ne uspijevamo riješiti ključne teme. To se stavlja na stranu, a uvjeren sam da ovaj sastav Predsjedništva ima kapaciteta to riješiti. Ako to mi ne napravimo u nekom kraćem razdoblju, ne vidim koja je to politička struktura u stanju uraditi. Zato je na nama ogromna odgovornost'', kazao je Ivanić.

Za vrijeme svog predsjedavanja kolektivnim šefom države Ivanić planira u fokus zanimanja vratiti europsku priču.

''U prvome mandatu predsjedatelja imao sam vidljive korake, od predsjedničke izjave do ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Čović je podnio zahtjev, a u mandatu Izetbegovića je taj zahtjev prihvaćen. Dobivamo upitnike i to će ući u birokratske procedure u kojima će se početi pisati odgovori. Ali, ništa neće krenuti naprijed ako se ne promijeni politički ambijent. Nemamo šanse ako ne riješimo presudu "Sejdić-Finci" i ne pokažemo spremnost na kompromise'', upozorio je Ivanić.

Što je Izetbegović mislio?

Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića, koji je u Bruxellesu rekao da "Sejdić-Finci" i "hrvatsko pitanje" nisu rješivi u skorom razdoblju, Ivanić je kazao kako nije siguran što je Izetbegović mislio.

''U našim razgovorima meni je bilo rečeno da je dogovor blizu. Da su usuglasili manje-više sve kada je u pitanju član Predsjedništva, a da je nešto veći problem glede Doma naroda. Barem nešto da se sada riješi, po meni, bio bi važan iskorak. Suština glede ovoga pitanje je da postoje ljudi s jedne i druge strane, Hrvati i Bošnjaci, da imamo ljude koji su spremni preuzeti odgovornost na sebe i donijeti odluku - smatra Ivanić.

Na pitanje da prokomentira izvješće visokog predstavnika o stanju u BiH, koje je predstavljeno u Vijeću sigurnosti UN-a, Ivanić je kazao kako će ono završiti u nekoj arhivi i ništa više od toga.

''To izvješće najmanje je bilo problematično samom Inzku. Najlakše je udariti po stranama koje su naviknute da se po njima udara. Posebno srpsku, a onda i hrvatsku, dok treću ovdje u Sarajevu nije ni spomenuo. Ja bih razumio Inzka da je naveo inicijativu o izdvajanju Srebrenice, napad u Stocu, što je ozbiljan incident. Razumio bih Inzka da je naveo kako Srbi nisu konstitutivni 16 godina u četiri županije'', kazao je Ivanić.

On je naveo kako će najavljeno otvaranje dijaloga između hrvatskog i srbijanskog premijera biti od velikog značenja, ne samo za te dvije zemlje, već za cijelu regiju.

Rekacije o uhićenjima pretjerane

''Istinskih razloga za loše odnose ne vidim. Kao što ne vidim što je prošlih godina bio razlog za to. Osobno mislim da je to bila frustracija lidera SDP-a Zorana Milanovića koji se trebao dokazati "većim vjernikom od Pape". Plenković nema razloga bilo što dokazivati i zato je njegov politički okvir značajno veći. A ti odnosi će se onda odraziti i na ekonomiju, investicije, općenito pozitivniju sliku iz regije. Posebno bi važno bilo ponovno uspostaviti i trilateralu Beograd - Zagreb - Sarajevo'', kazao je Ivanić.

Kada su u pitanju uhićenja časnika HVO-a u Orašju, Ivanić smatra kako su reakcije bile pretjerane.

''Zamislite da su tako oko svakog uhićenja reagirali političari u Banjoj Luci ili Beogradu. Mislim da bismo bili u vječitoj krizi. Neprihvatljive su bile i ocjene "kako su se žrtve mogle optužiti za zločine". Jednom sam čuo jednog bošnjačkog vjerskog lidera koji je rekao da je optužiti Bošnjake za ratni zločin ravno optužiti Židove iz Auschwitz. A to jednostavno nije tako'', kazao je Ivanić u intervjuu za Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close