Prekidanje komunikacije

Ivanić i Dodik složni: Ništa od popisa!

Vijesti / Flash | 02. 06. 2016. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić suglasili su se da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, te istaknuli da srpski predstavnici u BiH ne trebaju dati legitimitet rezultatima popisa do kojih bi se došlo na osnovu ove odluke.

Dodik je rekao je kako će, ukoliko se ništa ne promijeni u vezi s objavljivanjem rezultata popisa u BiH, sljedećih dana dati nalog Republičkom zavodu za statistiku da prekine svaku komunikaciju sa statističkim institucijama BiH.

Naglasio je kako je neprihvatljiva metodologija po kojoj je rađen popis i da neće biti primjenjiva za Republiku Srpsku, te da se nada da će stav o neprihvatljivosti popisa imati i predstavnici Srpske u institucijama na nivou BiH.

Ivanić je rekao kako se popis ponovo mora vratiti u nadležne institucije jer sve što je urađeno - urađeno je protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda.

"Mnogi su akti koji se protive ovoj odluci, Ustav Republike Srpske i Ustav FBiH, zakon o državnoj službi, zakon o državnim službenicima RS i zakon o obrani BiH, a svi akti su značajni. Ovakvi rezultati popisa neće biti prihvatljivi i ono što smatram jeste da naši predstavnici u političkim institucijama svojim prisustvom ne trebaju dati legitimitet ovakvim rezultatima popisa", rekao je Ivanić.

Dodao je kako se ne osjeća prevarenim i da se stvara atmosfera "predratnog" ambijenta u BiH.

"Stvara se atmosfera predratnog ambijenta a to BiH ne treba. Popis ne treba biti predmet naših unutarnjih prepiranja, ali sam ja najmanje čovjek koji može biti odgovoran za to. Odluku je donio predstavnik HDZ-a i nije prevario samo mene, ali ne mogu dozvoliti da se prevara kao metoda odlučivanja afirmira u BiH. Prevare kao mehanizam političkog funkcioniranja neće moći opstati. Nije Predsjedništvo preglasano, nego su preglasani dogovori lidera koji su činili većinu", dodao je.

Najavio je kako će posebno tražiti da se provjeri je li Tužiteljstvo BiH vršilo pritisak u cijelom procesu, s obzirom na to da ima informacije da je Jukić donio odluka nakon razgovora s predstavnicima Tužiteljstva BiH.

Podsjećamo da je tvrdnje o pritisku tužiteljstva zanijekao član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekavši da je odluka donesena pod pritiskom SDA.

Ivanić je, pak, ranije rekao kako je odluka o objavi rezultata popisa stvar trgovine HDZ-a BiH i SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close