Uvjet

Ivanić: Bez Mostara nema puta u EU

Vijesti / Flash | 04. 12. 2016. u 08:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da nije realno da do predsjedničkih izbora u Srbiji bude organizirana posjeta njenog predsjednika Tomislava Nikolića Sarajevu i Predsjedništvu BiH i to zbog bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića.

Ivanić je naveo da on i član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović imaju više nego korektan odnos prema Nikoliću, ali da nisu dobri odnosi Izetbegovića i Nikolića.

On je dodao da iskorak u odnosima sa Srbijom, prije svih, moraju pokazati predstavnici Bošnjaka, jer je tu problem.

Nema odluke o vojnoj mirovini

Ivanić je poručio da neće dati nikakav legitimitet izboru novog stranog suca Ustavnog suda BiH. "Dobili smo zahtjev da u Predsjedništvu BiH, iako naše mišljenje nije obavezujuće, raspravljamo o novom sudiji, ali ja to odbijam i ne želim da tu temu stavim na dnevni red", rekao je Ivanić za "Večernje novosti".

Ivanić je naglasio i da se, dok je on član Predsjedništva BiH, neće donositi nikakve odluke o vojnoj imovini, te ocijenio da se treba vratiti ranijem dogovoru srpskih, bošnjačkih i hrvatskih partija kada su utvrđeni principi rješavanja raspodjele te imovine. On je dodao da ni tema o članstvu BiH u NATO, neće doći "na sto" bar još osam godina.

Prema njegovim riječima, europski put BiH sada je zatočenik Federacije BiH, te je realno da kandidatski status dobije kada se popravi politička klima, riješi pitanje Mostara i odluke "Sejdić-Finci".

Govoreći o uticaju predsjedničkih izbora u Srbiji na BiH, Ivanić je ocijenio da odluku o tome treba prepustiti građanima Srbije i da Srpska ne treba da se u to miješa, te da BiH, tko god bude predsjednik, mora s njim surađivati i ima dobre odnose, a da je najbitnije da predsjednik Srbije isto tretira sve građane u Republici Srpskoj.

Zategnuti odnosi s Hrvatskom

On je istakao da su za stabilnost BiH bitni odnosi u trokutu Zagreb-Beograd-Sarajevo, te ponovio da će u ožujku pokušati napraviti trilateralni sastanak s predstavnicima Hrvatske i Srbije.

Ivanić je napomenuo da su poslije uhićenja pripadnika HVO zbog zločina nad Srbima u Orašju zategnuti odnosi sa Hrvatskom, da se tome ne vidi kraj, kao i da su bili nepotrebni i komentari iz Zagreba o uhićenju, koji su išli u pravcu da je to udar na Hrvate i Hrvatsku.

Govoreći o krizi u Savezu za promjene, Ivanić je rekao da taj savez mora da odredi novu strategiju i ponudi građanima bolja rješenja, pokaže jedinstvo, a da je u suprotnom bolje da se raziđe.

Na konstantaciju da se njegovo ime spominje kao prva opcija za kandidata za predsjednika Republike Srpske ispred opozicije, Ivanić je rekao da će odluku o tome donijeti početkom 2018. godine, jer su izbori tek za dvije godine. "Za sada sam stava da su ovoj zemlji potrebni novi ljudi i generacije, a da mi koji smo ovdje dosta dugo, privodimo kraju svoje karijere", zaključio je Ivanić. 

Kopirati
Drag cursor here to close