Alleanza

Italija: Uhićena skupina koja je oružjem htjela obnoviti Mletačku Republiku

Vijesti / Flash | 08. 04. 2014. u 05:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle srijede talijanski su karabinjeri upali u prostorije grupe “Alleanza” iz Veneta pod sumnjom da rovare protiv talijanske države. Prilikom pretrage prostorija karabinjeri su među ostalim stvarima pronašli i “zanatski izrađen tenk” s topom od 12 milimetara koji im je zaplijenjen, a 24 člana skupine odvedeno je u pritvor.

Protiv još 27 pripadnika “Alleanze” otvorena je istraga pod optužbom za oružanu pobunu protiv Talijanske Republike, terorizam i ilegalnu proizvodnju ratnog oružja i streljiva. Istražitelji vjeruju da su time konačno razbili grupu koja je htjela obnoviti Mletačku Republiku u njezinim povijesnim granicama.

Ovaj događaj iz prošlog tjedna ostao je u sjeni “virtualno” održanog referenduma od odcjepljenju Venecije, odnosno sjeverne pokrajine Veneta, od Rima i ostatka Italije, i koji se održao isti dan kao i famozni referendum o pripajanju Krima Rusiji, s gotovo podjednakim rezultatima.

Iako pokretači inicijative za odcjepljenje Venecije od Italije ne žele da ih se dovodi u vezu s (nasilnim) pokušajima za obnovu nekadašnje Mletačke Republike, val speratističkih pokreta koji se zadnjih godina širi Europom (Katalonija, Baskija, Škotska...) očito je probudio i ideju o restauraciji nekadašnje Serenisime, države-republike koja je tisuću godina, od početaka 9. pa do kraja 18. stoljeća, vladala prostorom Mediterana od Venecije do Male Azije, uključujući i cijelu jadransku obalu.

No, je li uistinu moguća restauracija Mletaka i tadašnje kompleksne “državne” tvorevine? Bivši hrvatski diplomati i umirovljeni profesor sociologije religije Ivica Maštruko u “razbijanju” Alleanze vidi normalnu policijsku reakciju usmjerenu protiv kriminalnih dijela, odnosno namjere rušenja državnog poretka, a ne provođenja političke represije protiv onih koji se zauzimaju za obnovu Mletačke Republike.

- Sama ideja obnove Serenisime spada u talijanski politički folklor koji se događa s vremena na vrijeme, poput najava odcjepljenja Padanije ili odvajanja bogatog sjevera od siromašnog talijanskog juga. Taj folklor i opsesije nemaju nikakvog temelja i podrške u talijanskoj javnosti, a dolaze najčešće od samoproglašenih lidera koji sanjare o nekakvoj obnovi srednjovjekovnih državica ili republika na području nekadašnje mletačke države, što je potpuno nerealno - smatra Maštruko koji ne vidi kome bi obnova Mletačke republike uopće bila u interesu.

- Može se reći da je današnja Europa od ondašnje Mletačke Republike “naslijedila” ideju prekogranične suradnje, odnosno današnju transgraničnu suradnju sa zemljama izvan EU-a koja se snažno potiče, ali potpuno je izlišno govoriti o ikakvoj obnovi političkih ili povijesnih ideja iz tog vremena.

Opširnije na stranicama Slobodne Dalmacije

Kopirati
Drag cursor here to close