u toj zemlji

Italija potvrdila: Za financiranje ISIL-a iskorištavaju i neke humanitarne organizacije

Vijesti / Flash | 07. 12. 2015. u 22:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Humanitarna organizacija koja u Italiji prikuplja sredstva za pomoć djeci žrtvama sukoba u Siriji zapravo se koristi za financiranje aktivnosti tzv. Islamske države, pokazalo je istraživanje provedeno u toj zemlji. Potvrdila je to i talijanska vlada, rekao je u razgovoru za francusko izdanje RT-a David Lewis, izvršni tajnik FATF-a, međuvladinog tijela zaduženog za borbu protiv financiranja terorizma.

''To pokazuje kako neprofitne organizacije mogu biti ranjive te namjerno ili u većini slučajeva nesvjesno financirati financiranja terorizam'', rekao je Lewis. Tisuće donatora iz cijele Europe uplaćivale su sredstva na račun talijanske humanitarne organizacije. Novac je potom povučen i prebačen u Tursku te korišten za financiranje islamista, bez znanja same organizacije.

Lewis smatra da se ne čini dovoljno da se zaustavi financiranje džihadista. Mnoge zemlje, kaže on, ne primjenjuju sve mjere koje su im na raspolaganju. Ističe da je jedna od takvih mjera i zamrzavanje imovine terorista. FATF procjenjuje da dvije trećine zemalja još nisu učinile ništa po tom pitanju.

''Da bi bile djelotvorne, te se mjere moraju se primijeniti brzo, unutar sat ili dva. No, čak i kad ih neke zemlje poduzmu, potraje i do mjesec dana prije no što se sve realizira. Za to vrijeme imovina nestane'', rekao je David Lewis.

Kopirati
Drag cursor here to close