Srđan Puhalo

Istraživanje u BiH: Tko su zapravo selefije?

Vijesti / Flash | 03. 11. 2016. u 16:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sociolog i publicist iz Banje Luke Srđan Puhalo prezentirao je danas u Sarajevu publikaciju "Selefije u BiH" u kojoj je kroz petomjesečno istraživanje obradio teme poput onih tko su zapravo selefije, kako ih drugi vide i kako se izvještava o njima.

Puhalo je za novinare precizirao da se zapravo radi o socio-psihološkoj studiji u kojoj je data prilika selefijama da kažu tko su i što su, građanima da kažu kako ih opažaju i što osjećaju prema njima i kako mediji pišu o njima. Autor kaže da je, koliko je to uopće moguće istraživanjem, pokušao da zaokruži priču o selefijama u BiH.

Ističe da je to grupa ljudi koji su svjesno izabrali da "žive" takav islam te da, dok god ne krše zakone BiH, imaju pravo da se oblače, vjeruju i ponašaju kako to oni žele.

''Iako se ne slažete s njihovim viđenjem islama, svijeta ili bilo čega drugog, ne morate da ih (na bilo koji način) vrijeđate i omalovažavate. Važno je i da ne zloupotrebljavate njihovo povjerenje, ako su vam ga već dali. Moramo razumjeti da se i oni međusobno strahovito razlikuju po mnogim stvarima, kao i da je najgora stvar reći svi su oni isti, svi isto razmišljaju, svi će se isto ponašati. Čini se da to nije točno, to moramo imati u vidu'', naglasio je.

Puhalo kaže da je istraživanje takve vrste za njega bio i profesionalni izazov. Kad je krenuo s realizacijom tog projekta nije poznavao nijednog selefiju, a rezultati njegovog dotadašnjeg rada omogućili su mu, kaže, da dođe do njih, uz ljudske i profesionalne garancije da neće zloupotrijebiti njihovo povjerenje.

''Vjerujem da su bili iskreni i da su odgovori odraz onoga što oni stvarno misle. Mi ne moramo da se volimo niti da mislimo kao oni, ali moramo da poštujemo, čini se, njihov izbor i njihovo pravo na izbor. Njihov izbor je da žive takav život, a bh. društvo treba da ih tretira jednako kao i ostale građane'', naglasio je.

Publikacija Srđana Puhala sadrži petomjesečno istraživanje o tome kako mediji izvještavaju o selefijama u BiH, način na koji građani "vide" selefije istraživan je na uzorku od tisuću ispitanika, a treći dio proveden je među selefijama na način da su oni popunjavali upitnik.

''Građani BiH sami priznaju da malo znaju o selefijama. Predrasude i stereotipi su veliki, najčešće im se pripisuju negativne osobine što je nekako i logično s obzirom na to što se o njima piše i koliko se o njima stvarno zna'', prokomentirao je.

Prezentacija je upriličena na Fakultetu političkih nauka, a autor je napisao da "ovo nije knjiga o selefizmu, ali jeste o ljudima koje nazivaju vehabijama, selefijama, dok oni sebe jednostavno zovu muslimani".

Kopirati
Drag cursor here to close