Haški optuženik

Istraga pokazala da je Tolimir umro od infarkta, i da je liječenje bilo odgovarajuće

Vijesti / Flash | 08. 09. 2016. u 18:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga koju je proveo Mehanizam za međunarodne tribunale u Haagu pokazala je da je Zdravko Tolimir preminuo u veljači ove godine od srčanog udara u pritvoru u Scheveningenu, kao i da je njegovo liječenje bilo odgovarajuće.

Istraga koju je proveo danski sudac Vagn Joensen, a čiji su nalazi objavljeni, pokazala je da je Tolimir u pritvoru preživio nekoliko srčanih udara i da je u dva slučaja, brzom intervencijom osoblja, bio uspješno vraćan u život, priopćeno je iz Haaga.

Tolimiru su, kako se precizira u izvještaju, kirurškim intervencijama u krvne žile bili ugrađeni mrežica koja sprečava zakrčenje i unutarnji defibrilator.

Sudac Joensen zaključio je da je smrt Tolimira bila "posljedica oboljenja srca".

Istragom je utvrđeno i da je Tolimirovo liječenje, dok je bio u pritvoru Tribunala, bilo "odgovarajuće", odnosno na istoj razini na kojoj je zdravstvena zaštita u Nizozemskoj.

Tolimir, bivši pomoćnik zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) za obavještajno-sigurnosne poslove, umro je u pritvorskoj jedinici Suda 8. veljače ove godine. Haški tribunal ga je prethodno pravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u srpnju 1995. godine.

U vrijeme smrti, Tolimir je čekao da bude prebačen u jednu od europskih zemalja na izdržavanje kazne, prenosi BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close