Islamska zajednica šuti

Istekao rok za ukidanje paradžemata u BiH

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 07:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rok za ukidanje paradžemata u BiH je istekao. Bez obzira na to, i dalje nesmetano funkcioniraju.

Dok vrh Islamske zajednice BiH odbija davati bilo kakve izjave o rješavanju tog problema, na terenu se intenzivno vode razgovori o njihovoj integraciji.


videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2)

Gornja Maoča, Dubnica i Gračanica kod Živinica su najveći selefijski paradžemati u Tuzlanskoj županiji. Njihovo ukidanje ići će najteže. Predstavnici tih džemata postavili su svoje uvjete Islamskoj zajednici, koja je dvije desetljeća mirno posmatrala nezakonito funkcioniranje paradžemata. Vrh Islamske zajednice ne želi govoriti o ovom problemu.

No, razgovori na terenu su započeli. U Medžlisu IZ-a Tuzla su optimistični da će razgovori rezultirati ukidanjem paradžemata i integracijom selefija u IZ, piše Federalna TV.

Predsjednik Medžilisa IZ-a Tuzla Hasan Spahić kazao je da je bilo nekoliko susreta sa predstavnicima paradžemata: "Ostalo je da se oni izjasne o pitanjima koja smo im postavili u jednom obrascu. Očekujemo da će nadvladati razum i želja za jedinstvenom IZ".

U tuzlanskom naselju Kula egzistira jedan od najvećih selefijskih džemata. Potvrdili su da su započeli razgovore sa Islamskom zajednicom, ali pred kamere ne žele. Mada je džamija blizu, selefijski mesdžid i dalje nesmetano funkcionira.

U Islamskoj zajednici tvrde da zatvaranje selefijskih mesdžida nije u njihovoj nadležnosti.

"Oni, između ostalog, kažu da u blizini tog njihovog mesdžida nema džamije" navodi Spahić i dodaje: "Netko im je dao suglasnost za taj mesdžid, nismo mi".

Po svemu sudeći, proces ukidanja paradžemata bit će dug. Potrebna je odlučnija uloga države koja ima mehanizme kako da sve to dovede u red. Definitivno, bez pomoći države, Islamska zajednica sama neće moći riješiti ovaj sigurnosno veliki problem.

Kopirati
Drag cursor here to close