Priča iz Madrida

Ispovijest Višnje Pavelić: Moj otac ne bi bio zadovoljan Bosnom

Vijesti / Flash | 29. 01. 2016. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ante Pavelić, poglavnik NDH ne bi bio zadovoljan zbog sadašnje Bosne, izjavila je u ispovijesti redatelju Jakovu Sedlaru Višnja Pavelić, njegova kći.

''Zbog Bosne ne, sigurno. Jer to mu je bila glavna briga, Bosna. To mu je bila glavna briga. Ne vjerujem da bi bio zadovoljan'', rekla je Višnja, starija kći Ante Pavelića, pred kamerom poznatoga hrvatskog redatelja Jakova Sedlara, koji je s njom proteklih godina razgovarao u Madridu, gdje je desetljećima osamljena živjela.

Kako je objavio Jutarnji list, od Sedlara je tražila samo jedno: da se dokumentarni film o njoj nipošto ne prikazuje prije nego što umre. Preminula je na Božić 2015., pa su neki detalji ispovijesti objavljeni.

''Titovi komunisti nisu htjeli napraviti atentat na mog oca Antu Pavelića. Oni su htjeli izručenje. Ali tu je bilo svega, s Maksom Luburićem, koji je bio luđak, umno bolestan čovjek. Vi ste iz Dalmacije. A ono je Hercegovina. I to su strašne stvari. On je ubijao ljude. Njega nitko nije mogao kontrolirati. Nije tati bilo lako'', rekla je i dodala kako kardinal Stepinac nije volio Pavelića.

''U Vatikanu je masonerija radila protiv Hrvatske. Uostalom poslije su napravili protokol, Tito i njegova žena sjedili su s papom. To su uspjeli napraviti'', rekla je i dodala kako ''kada danas neki ‘NDH nostalgičari’ prizivaju i amnestiraju to vrijeme progona, smrti i neljudskosti, onda je to više sramota za njih same''.

''Ne ponovilo se, možda je najkraće što se može reći'', rekla je.

Sedlar pak navodi kako je je intrigantno kome će pripasti bogata povijesna dokumentacija i pisma koje je Pavelić slao i primao, a sve je to do smrti u stanu u nekoliko velikih kutija držala njegova kći.

''Nagovarao sam je da ostavi Hrvatskom državnom arhivu, a to su joj preporučili još neki iz Hrvatske. Ona međutim nije imala povjerenja u Državni arhiv. Rekla je: ‘Ne, vidjet ću kome ću to ostaviti.’ Zaista ne znam što je sada s tim'', kaže Sedlar.

Sve ove godine Višnja Pavelić bila je samo jedanput u Hrvatskoj. Kada ju je Sedlar pitao kakav je njen stav o Hrvatskoj, odgovorila je da je razočarana statusom Bosne, kao što je bio i njen otac.

''Pavelić je smatrao da je Bosna dio Hrvatske i tako je i ona smatrala. Rekla je da ona Hrvatsku kakva je danas ne doživljava kao ostvarenje svog sna i sna njezina oca'', rekla je, između ostalog, Pavelićeva kći.

Kopirati
Drag cursor here to close