Shrvani bolom

Ispovijest roditelja preminulih beba: Žao nam je što porod nije obavljen negdje drugo

Vijesti / Flash | 14. 09. 2016. u 07:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u nepunih mjesec dana umrle su tri bebe. Sve bebe umrle su na odjelu Pedijatrije, odnosno odjelu neonatologije gdje su smještena novorođenčad koja imaju zdravstvenih problema, piše Dnevni list.

Sredinom kolovoza, točnije 16. i 21. preminula su dva dječaka iz Mostara. Treći dječak koji je preminuo 10. rujna je iz Drvara, a obitelj je zatražila je obdukciju.

Roditelji dječaka iz Mostara kažu kako sada jedino žale što nisu otišli obaviti porod negdje drugo, jer misle da bi njihova djeca i dalje bila živa.

Shrvani bolom željeli su ispričati svoju priču, prije svega da se ona nikom ne ponovi, no njihov identitet ostat će poznat redakciji Dnevnog lista i zaštićen, kako bi se u miru mogli oporaviti od smrti vlastitog djeteta.

Dijete pokupilo bakteriju

Dječaci su prema tvrdnjama roditelja bili zdravi, obojica teška oko 2.800 grama, prvoj majci termin je bio 10., a drugoj 17. rujna.

Oba dječaka rođena su nekih mjesec dana prije termina, no bila su lijepe težine i u prvim danima uredno napredovala, da bi se stanje zadnji dan naglo pogoršalo i dječaci su preminuli.

Dječak koji je preminuo 16. kolovoza prema tvrdnjama oca tri dana je bio dobro. Uredno je primao hranu i spavao. Odlično je izgledao, a govorili su da bi ubrzo trebao kući. Čak i u otpusnom pismu, kojeg su novinari Dnevnog lista dobili na uvid dva puta, piše da su bebini nalazi vađeni po prijemu, kao i svi oni rađeni kasnije uredni. Sve je izgledalo dobro. Pa čak i ujutro , kad dan kada je beba umrla, oko 8.30 otac dobiva informaciju da je beba dobro, da je noć prošla dobro. U popodnevnim satima 16. kolovoza stanje se naglo pogoršava. Ono je još gore u popodnevnim satima, a uvečer otac dovodi svećenika i krsti bebu, svjestan mogućeg ishoda. U 23 sata 16. kolovoza beba umire.

U zaključku otpusnog pisma kojeg su novinari dobili na uvid piše da je ''nastupila plućna hemoragija kojoj je u podlozi vjerojatno fulmnantna sepsa s razvojem DIK-a-'', a roditelji tvrde da su na vlastito traženje od bolnice službeno dobili dopunjeno otpusno pismo u kojem piše da je beba imala klebsiellu. I roditelji bebe koja je preminula 21. kolovoza smatraju da je njihova beba preminula od bakterije.

Zašto pedijatri rađaju u Zagrebu

''Doktorica koja mi je vodila trudnoću je kazala da je dijete negdje pokupilo bakteriju, jer tako nastaje sepsa'', kaže majka drugoga dječaka. Ističe da je rodila 17. kolovoza, a već po dolasku u bolnicu je čula da je jedna beba preminula 16. kolovoza.

Ni u najgoroj noćnoj mori nije pomišljala da će joj se kroz par dana dogoditi isto. U noći s 20. na 21. kolovoza primili su poziv da im je dječak umro od sepse.

Kazano im je da je pokušana i reanimacija, ali uzaludno.

„Mlada jesam, ali kako ću ikada više roditi od straha da mi se isto opet ne dogodi", kaže ova mlada majka.

Obje obitelji tvrde da se malo čini da do zaraze ne dođe.

''Roditelji ulaze bebama s maskama i rukavicama, no liječničko osoblje ulazi i izlazi bez njih. Čistačice istom krpom sve brišu. Ta bolnica je posve neuvjetna", kategorični su roditelji te ujedno pitaju zašto neke pedijatrice ne rađaju u Mostaru i svoju djecu ne liječe u Klinici, nego odlaze u Zagreb. Također, nije im jasno zašto se ništa nije učinilo, ako je ista priča bila aktualna i prošle godine u lipnju, a djeca su također umirala zbog bakterije.

Pitaju koliko još djece mora umrijeti dok se nešto konačno ne promijeni.

Zid šutnje

U SKB Mostar novinari koji su istraživali priču su naišli na zid šutnje. Nema službene informacije ni o broju beba koje su umrle ove godine, niti o uzrocima. Još manje o tome je li opasna bakterija klebsiella pneumoniae prisutna na Pedijatriji. I pored višednevnih napora da dobiju precizne odgovore, to se nije dogodilo.

Predstojnica Klinike za dječje bolesti dr.Vesna Brkić u kratkom telefonskom razgovoru je kazala da 'je u Klinici sve sterilno, i da nema nikakva smisla u pričama o bakteriji". Za dječaka preminulog 16. kolovoza je kazala da ''ta beba nije umrla od te bakterije."

"Vezano za slučaj o koje pišete (beba koja je preminula 16. kolovoza), možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti.
O ostalim detaljima koja nas pitate, zbog zaštite privatnosti, nije opravdano da iznosimo bilo kakve podatke u javnost. Zdravstveni karton svakog pacijenta je privatna stvar te bez pristanka pacijenta ili staratelja ukoliko se radi o malodobnim osobama, isti nemamo pravo iznositi u javnost. Napominjem da se radilo o hospitalizaciji na Odjel za neonatologiju koji inače spada u visokorizične odjele, a koji skrbi za djecu koja zbog niza medicinskih razloga zahtijevaju odmah nakon rođenja hospitalizaciju te daljnju medicinsku skrb i liječenje. Jedan od takvih slučajeva je i beba koja je preminula u subotu, 10. rujna, a koja je imala niz komplikacija odmah po rođenju te je kao takva i hospitalizirana", stoji u odgovoru odjela za odnose s javnošću SKB Mostar.

Priča o smrti beba već je procurila u javnost, a već su prisutne i brojne špekulacije vezane za prisustvo opasnih bakterija na bolničkim odjelima. Javnost bi vjerojatno bila puno mirnija da iz bolnice daju stručno objašnjenje i za posljednje slučajeve, te da ne ostavljaju prostora za nagađanja. Ovako ostaje puno otvorenih pitanja, a posebno ono da li je opasna bakterija prisutna na Pedijatriji i zašto se odjel ne zatvori ako je bakterija prisutna?

Prošle godine javnost je bila potresena informacijama da je na mostarskoj pedijatriji u prvih šest mjeseci umrlo deset beba od 91 koliko ih bilo liječeno.

Nakon što su mediji objavili informacije o smrti beba iz bolnice su potvrdili da je sedmero njih imalo opasnu bakteriju klebsiella pneumoniae, no liječnici tvrde kako je ona bila uzrok smrti kod tri bebe.

Voditeljica Odjela za intenzivno liječenje i neonatologiju prof. dr. Darinka Šumanović-Glamuzina kazala je tada na konferenciji za novinare kako niti jedan odjel intenzivne njege na svijetu nije sterilan od bakterije klebsielle pneumoniju.

"Na našem Odjelu liječimo djecu s najnižim imunitetom u cjelokupnoj ljudskoj populaciji. Kod hospitalizirane djece ova bakterija, koja je normalan stanovnik probavnog trakta odrasle osobe, može izazvati katastrofu, posebice kod djece s pridruženom patologijom", kazala je Glamuzina. Ona je dodala kako je u mostarskoj bolnici postotak perinataine smrtnosti između osam i jedanaest promila. "U zadnjih 20 godina smo uspjeli prepolovili postotak smrtnosti kod djece", kazala je Glamuzina prošle godine.

SKB Mostar: Za smrt nije kriva bakterija

Uzrok smrti ti bebe nije bakterija klebsiella pneumonija priopćila je SKB Mostar povodom vijesti da su u nepunih mjesec dana u ovoj ustanovi umrle tri bebe. Naime, roditelji dviju preminulih beba naveli su kako sumnjaju da je uzrok smrti njihove djece bakterija klebsiella pneumonija.
"Vezano za slučaj bebe koja je preminula 16. kolovoza, možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti", navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje SKB-a Mostar.

Iz SKB Mostar podsjećaju kako Odjel za neonatologiju, na kojem su u proteklih mjesec dana preminule tri bebe, skrbi za bebe iznimno narušenog zdravlja kojima je odmah nakon rođenja zbog raznih medicinskih razloga potrebna hospitalizaciju te daljnja medicinsku skrb i liječenje.

Kopirati
Drag cursor here to close