Online tržište taocima

"Islamska država" zarađuje i na taocima

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 08:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teroristička organizacija koja sebe naziva "Islamska država" slovi za najbogatiju u svijetu. Njeni prihodi su prije svega porez, carina i kazne koje džihadisti naplaćuju od stanovništva koje živi na područjima koje kontrolira "Islamska država". Jedan od izvora novca su otmice. Istraživanje NDR-a i SWR-a pokazuje preko kojih kanala "Islamska država" pregovara s obiteljima taoca o njihovom oslobađanju.

Abu Mithal više od godinu dana pomaže Jezidima da otkupe svoju rodbinu koju su oteli pripadnici ISIL-a. "Često za veliki broj ljudi direktno pregovaramo s ISIL-om. Komunikacija se odvija preko svih mogućih kanala. Ja osobno pregovaram preko WhatsAppa. Na taj način dogovaramo cijenu", kaže Mithal.

Online tržište taocima

Kada su pripadnici "Islamske države" u ljeto 2014. godine ušli u Sindžar, grad na sjeveru Iraka, više desetina tisuća Jezida je pobjeglo u obližnja brda. Više stotina muškaraca, žena i djece, koji su inače vjerska manjina u zemlji, ipak nije uspjelo pobjeći. ISIL ih je ili ubio ili kidnapirao. U međuvremenu se razvila jedna vrsta "online tržišta".

Fotografije taoca, koje su dobili NDR i SWR, poslane su preko WhatsAppa. Među tim fotografijama su i one na kojim su Samija i njena djeca. Abu Mithal bi trebao pregovarati sa ISIL-om i o njihovom oslobađanju. Preko WhatsAppa ga kontaktira ISIL-ova osoba koja ga navodi do ureda u Gaziantepu, gradu na jugu Turske. Ovaj grad je od sirijske granice udaljen oko sat i pol vožnje automobilom.

"Ta osoba mi kaže gdje novac treba biti prebačen. Ja sam taj koji prebacuje novac. Nakon toga je sve spremno za primopredaju", objašnjava Mithal. ISIL za Samiju i njenu djecu tražio 15.000 dolara. Međutim, ona nije jedina čije je oslobađanje ugovorio Abu Mithal.

Prema njegovoj procjeni je preko svog bankovnog računa "Islamskoj državi" već prebacio 2,5 milijuna dolara. On nije jedini koji posreduje u oslobađanju taoca. Njegova osoba za kontakte iz

"Islamske države" ga je već upozorila da se čuva turske tajne službe. Ipak, on takva upozorenja ne uzima za ozbiljno.

Ispunit će obećanje

"Nakon što sam prebacio novac, internet veza se prekinula. Međutim, sada je veza ponovo uspostavljena i sve informacije su stigle. Moja osoba za kontakte je javila da je novac stigao na račun i da se ne trebam ništa brinuti. Sretan sam zbog toga. Taj čovjek me neće slagati. Ispunit će svoje obećanje. Nadam se da će taoci uskoro zdravi i živi biti na slobodi", kaže Mithal.

Ostatak dogovorene sume novca se uručuje prilikom preuzimanja taoca. Tek nakon toga su Samija i njena djeca slobodni. U međuvremenu su na sigurnom mjestu. Pregovori o njihovoj otkupnini su trajali skoro mjesec dana.

Kopirati
Drag cursor here to close