Šerijat

Islamska država upozorava: Sve do sad je bilo zrno onoga što dolazi

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 12:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država upozorila je da će ponoviti napade u Bangladešu i izvan njega dok se ne uvede šerijat, navodeći na snimci kako je ubojstvo 20 ljudi u restoranu u Dhaki prošlog tjedna samo zrno onoga što dolazi.

Petorica bangladeških militanata, uglavnom iz bogatih, liberalnih obitelji, upali su u petak u restoran i ubili su goste, od kojih su većina bili stranci, iz Italije, Japana i Sjedinjenih Država, prije nego što su i sami ubijeni.

''Ono što ste vidjeli u Bangladešu samo je zrno. To će se ponavljati, ponavljati i ponavljati dok vi ne izgubite a mi pobijedimo i upostavimo šerijat širom svijeta'', izjavio je čovjek, identificiran kao bangladeški borac Abu Issa al-Bengali, u snimci u čiji je uvid došla nadzorna obavještajna agencija SITE.

Bangladeške vlasti odbacile su preuzimanje odgovornosti za napad Islamske države i optužile su domaću militantnu grupu.

To je jedan od najtežih napada u Bangladešu, u kome su Islamska država i al Qaeda preuzeli odgovornost za niz ubojstava liberala i pripadnika vjerskih manjina u prošloj godini. Vlada je također odbacila i te tvrdnje.

Snimka Islamske države počinje slikama nedavnih napada u Parizu, Bruxellesu i američkom gradu Orlandu za koje su bliskoistočni militanti preuzeli odgovornost. Borac na snimci, koji govori i bengalskim i engleskim jezikom, izjavio je da Bangladeš mora znati da je to sada šireg bojnog polja na uspostavi prekograničnog "kalifata" koji je grupa proglasila u 2014.

''Želim poručiti vladarima Bangladeeša da džihad koji viđate danas nije isti kao onaj kakav ste poznavali u prošlosti'', izjavio je on na prometnoj ulici u de facto prijestolnici militantne grupe, gradu Raqqa u Siriji.

Iako je Bangladeš odbacio preuzimanje odgovornosti za napad Islamske države, policija je priopćila da je pojačala mjere sigurnosti nakon objavljivanja snimka s prijetnjama, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close