Derna

Islamska država preuzima i Libiju

Vijesti / Flash | 19. 11. 2014. u 12:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Derna u Libiji nalazi se samo nekoliko sati vožnje daleko od Tobruka, gdje su ostaci Gadafijeve nekadašnje vlade pobjegli iz Tripolija. Militanti odani Islamskoj državi prema izvještajima nekih medija već odavno kontroliraju grad nedaleko od granice s Egiptom, prenosi Time.

Grad se nalazi nedaleko od Tobruka, a Islamska država bi sad mogla iskoristiti politička previranja u Libiji kako bi napala zapadni dio te zemlje uz mediteransku obalu i naravno, proširila svoj teritorij sad već i na četvrtu zemlju (osim Sirije, Iraka i Egipta gdje se dio militanata već zakleo na lojalnost IS-u).

Oko 300 do 800 militanata u Derni navodno su okorjeli libijski džihadisti, koji su se borili zajedno s IS-om u Ezzoru u Siriji te Mosulu u Iraku.

Čak je i vođa IS-a Abu Bakr al-Baghdadi u jednoj od rijetkih audio snimci objavljenoj prošlog tjedna, najavio formalno priznavanje nekoliko novih satelitskih grupacija povezanih s IS-om, uključujući i libijske džihadiste koji su izrazili odanost takozvanom kalifatu.

Libija je od pada Gadafija, koji je praktički ubijen u linču 2011. godine, u konstantnom previranju i sukobima između frakcija.

Kopirati
Drag cursor here to close