Irak

Islamska država napala dva energetska postrojenja, ubijeno pet ljudi

Vijesti / Flash | 31. 07. 2016. u 12:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Militanti Islamske države u nedjelju su napali dva energetska objekta na sjeveru Iraka, ubivši najmanje pet radnika i zatvarajući veliku naftnu pumpnu stanicu, priopćili su izvori iz službe sigurnosti i naftnog sektora.

Prvi napad, na stanicu plinskog kompresora AB2, petnaestak kilometara sjeverno od Kirkuka, počeo je oko tri sata ujutro kada su četvorica napadača s ručnim bombama provalila kroz vanjska vrata stanice, i ranili su dvojicu stražara koji su u kritičnom stanju.

Potom su ubili četiri radnika u kontrolnoj sobi unutar elektrane i podmetnuli su eksplozive, od kojih je pet aktivirano, priopćili su izvori.

Snage iz elitne kontraterorističke službe ušle su u objekt i ponovo su preuzele kontrolu nad njim, oslobodivši 15 ljudi koji su se krili u drugoj prostoriji.

Sigurnosni izvori vjeruju da su napadači pobjegli u naftnu stanicu Bai Hassan, 25 kilometara prema sjeverozapadu.

Potom su pokrenuli sličan napad, dok je jedan od njih detonirao eksplozivnu vestu na vanjskoj kapiji kako bi omogućio ulazak ostalima. Kada su ušli u objekt, još dvojica napadača su aktivirali svoje eksplozivne veste, uništivši cisternu za skladištenje goriva.

Četvrti napadač kasnije je ubijen u sukobima sa snagama sigurnosti. Naftni inženjer također je poginuo a šestorica policajaca su ranjena, priopćili su sigurnosni izvori.

Napad je doveo do prekida aktivnosti u naftnoj stanici koja ispumpava 50.000 barela nafte dnevno za sjevernu kurdsku regiju, priopćili su izvori iz naftnog sektora.

Nije poznato kada će se operacije vratiti u normalu. Kurdske pešmerga snage, koje kontroliraju Kirkuk i okolna područja dvije godine, pretražuju obližnja sela u potrazi za militantima osumnjičenim za napade.

Novinska agencija Amaq, koja podržava Islamsku državu, navodi u poruci postavljenoj na internetu da su borci Islamske države upali u objekt Bai Hassan, ali ne spominje raniji napad.

Grupa je ranije eksplozivima napadala naftna postrojenja u regiji, u više navrata napadajući izvore na naftnom polju Khabbaz jugozapadno od Kirkuka.

Militanti, koji su zauzeli trećinu teritorije zemlje članice OPEC-a u 2014., izgubili su brojne regije od šarolikih iračkih snaga podržanih zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom, ali još kontroliraju sjeverni grad Mosul, njihovu de facto prijestolnicu u Iraku, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close