Gubici

Islamska država izgubila 40 posto područja

Vijesti / Flash | 05. 01. 2016. u 14:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Područje koje je Islamska država osvojila u Iraku smanjilo se 2015. za 40 posto, a u Siriji za 20 posto nakon što su međunarodne snage istjerale njezine militante iz nekoliko gradova, izjavio je glasnogovornik koalicije predvođene SAD-om, objavila je Hina.

Islamska država je 2014. zauzela trećinu Iraka osvojivši Mosul - najveći grad na sjeveru zemlje, i došavši u blizinu Bagdada.

Protuofenzive iračkih i kurdskih oružanih snaga uz potporu koalicije na čelu sa SAD-om te šijitskih milicija, koje podupire Iran, istjerale su militante IS-a iz nekoliko gradova, među kojima su Tikrit, sjeverno od Bagdada, i Ramadi prema zapadu zemlje.

U Siriji se Islamska država bori protiv snaga predsjednika Bašara al Asada i pobunjeničkih skupina koje se protive njegovoj vlasti.

Suočena je s koalicijskim zračnim udarima kao i udarima Rusije koja je poslala borbene zrakoplove kao potporu sirijskoj vladi.

Istodobno je objavljeno da su džihadisti Islamske države jutros su bombardovali drugi dan zaredom zonu u blizini libijske naftne luke Es Sider - rekao je glasnogovornik čuvara postrojenja i libijska Nacionalna naftna kompanija (NOC). Iz oštećenog rezervoara je izbio požar.

Prema glasnogovorniku čuvara, džihadisti su četrdesetak kilometara od luke i izvršili su jučer napad u kojem je poginulo sedam i ozlijeđeno 25 osoba u brigadi koja brine o sigurnosti naftnih postrojenja.

U susjednoj naftnoj luci Ras Lanuf, udaljenoj dvadesetak kilometara, požar na jednom rezervoaru pogođenom jučer raketom uglavnom je ugašen.

Borci Iislamske države su napali nekoliko naftnih polja na jugu Libije, ali nisu dosad uspjeli kontrolirati naftne instalacije, kao što je slučaj u Siriji, naveo je Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close