udaljeni kalifat

Islamska država ima novi plan od kojeg strahuje Zapad

Vijesti / Flash | 22. 12. 2015. u 13:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Indoneziji se u protekla tri dana odvijaju brojne akcije protiv islamskih ekstremista i protuterorističke racije, a George Brandis, australski glavni državni tužilrelj, rekao je da je Islamska država sve jača u Indoneziji te kao takva predstavlja i sve veću prijetnju Zapadu.

''ISIL ima cilj povećati svoje aktivnosti u Indoneziji i objavio je svoje namjere osnivanja 'udaljenog Kalifata', izvan onog na Bliskom istoku, i to u Indoneziji'', izjavio je Brandis za australske medije.

Upozorenje o novom cilju Islamske države stiglo je nakon što su u racijama diljem Jave uhićena devetorica eskremista koji su navodno planirali napade na trgovačke centre, policijske stanice kao i nacionalne manjine tijekom blagdana. Kod njih je pronađen eksploziv kao i obilježja Islamske države.

''Osobe koje su uhićene bile su u vezi s islamistima koji su se vratili s ratišta u Siriji'', kazao je Brandis.

Indonezija je već imala iskustva s napadima islamskih estremista početkom 2000-tih, a najgori je bio na Baliju 202 kada je ubijeno 202 ljudi. No, teroristička grupa koja je izvela taj napad povezana je s Al-Qaidom, a ne ISIL-om.

Premda vlasti u Australiji smatraju da ISIL nema dovoljne kapacitete za osnivanje novog kalifata u susjednoj Indoneziji, boje se da bi ta zemlja ipak mogla postati njihovo novo, veliko uporište, piše Telegraph.

Kopirati
Drag cursor here to close