John Allen

Islamska država ima globalne implikacije

Vijesti / Flash | 03. 06. 2015. u 12:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki američki posrednik izjavio je u srijedu da jačanje grupe Islamska država ima globalne implikacije i moglo bi "izazvati posljedice po napredak čovječanstva" ukoliko se izmakne kontroli.

Umirovljeni general John Allen, koga je imenovao američki predsjednik Barack Obama da izgradi koaliciju protiv Islamske države, izjavio je na konferenciji u Kataru da grupa nije irački ili sirijski problem, "nego regionalni problem s tendencijom ka globalnim implikacijama", prenosi Reuters.

Grupa je izgubila oko četvrtine naseljenih područja koje je svojevremeno zauzela u Iraku, ali da bi za suprotstavljanje njenoj ideologiji mogla potrajati generacija ili više, poručio je on Forumu o islamskom svijetu Brookings instituta.

Prošlog je mjeseca iračka vlada pretrpjela najteži vojni poraz u skoro godinu dana kada je Islamska država osvojila Ramadi od oslabljene iračke vojske. Prijestolnica većinski sunitske pokrajine Anbar nalazi se 90 kilometara zapadno od Bagdada.
Otada su vladine trupe i savezničke šiitske policije učvrstile položaje oko Ramadija.

Brojni irački suniti ne slažu se s ultraradikalnom Islamskom državom ali također strahuju od šiitskih policija nakon višegodišnjih sektaških sukoba.

Allen je izjavio da nema budućnosti za Irak bez sunitske podrške i naglasio je potrebu da vlada kontrolira šiitske policije, od kojih neke imaju veze s Iranom.

Dodao je da su turske granice sa Sirijom i Irakom "posljednja linija obrane" od stranih boraca koji ulaze u sukob, ali da i druge zemlje također trebaju zaustaviti priliv stranih džihadista.

Sirijski potpredsjednik Bashar al-Assad ne bi trebao imati mjesta u rješenju za sirijski rat, dodao je on, ponavljajući stav Washingtona o potrebi da se okonča sukob.

Kopirati
Drag cursor here to close