Uz obuku

Islamska država domogla se tri sirijska MIG-a

Vijesti / Flash | 17. 10. 2014. u 15:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su se borci Islamske države (IS) domogli tri borbena zrakoplova sirijske vojske, a obučavat će ih irački piloti koji su se priključili toj militantnoj skupini.

Međunarodna koalicija izvela je nove zračne udare na glavne položaje Islamske države u kurdskom gradu Kobaniju u Siriji, dok je SAD minimalizirao prijetnju džihadista na Bagdad, glavni grad susjednog Iraka.

Više od mjesec dana nakon početka ofanzive na Kobani, čije bi zauzimanje IS-u omogućilo jačanje utjecaja na sirijsko-turskoj granici, kurdski borci uz pomoć intenzivnih i bolje ciljanih udara pružaju i dalje jaki otpor džihadistima.

Sudbina toga grada, simbola borbe protiv sunitske ultraradikalne skupine, odgovorne za užase u Iraku i Siriji, ostaje nesigurna usprkos žestokim sukobima u kojima je poginulo gotovo 700 osoba, po nevladinoj organizaciji, i primorano na bijeg stotine tisuća ljudi.

Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava avioni koalicije predvođene SAD-om pokrenuli su šest napada protiv IS-a u Kani Arabaneu, istočnoj četvrti, nakon ciljanja kurdskog glavnog stožera pod kontrolom IS-a na sjeveru.

Kopirati
Drag cursor here to close