Projekcija

Isječci iz tajnih pregovora o TTIP-u na zgradi Reichstaga

Vijesti / Flash | 02. 05. 2016. u 16:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Greenpeace je na zgradi njemačkog parlamenta sinoć projicirao tajne dokumente TTIP-a, trgovačkog sporazuma o kojem Europska unija i SAD pregovaraju daleko od očiju javnosti. Prema njima Amerikanci rade pritisak na Europljane - da što prije potpišu sporazum koji je još obavijen velom tajne.

Isječke iz tajnih i slabo poznatih pregovora o TTIP-u moglo se čitati na zgradi Reichstaga u Berlinu. Riječ je o 204 stranice transkripata, a Greenpeace tvrdi kako oni pokazuju da je Washington vršio pritisak na Bruxelles. Uvjetuje uvoz europskih automobila olabavljenom procedurom za američke poljoprivredne proizvode. Mnogo bi se toga, čak i goreg od ovoga, poručuju iz Greenpeacea - moglo dogoditi kada TTIP bude implementiran - veliki je rizik u zaštiti potrošačkih prava i okoliša.

TTIP je prvi put najavio Barack Obama 2013. Cilj je stvoriti jedinstveno tržište od Havaja do Crnog mora kako bi se stimulirali ekonomija i otvaranje radnih mjesta. Mnogi strahuju da bi kontroverzni sporazum mogao donijeti profit samo korporacijama na štetu sigurnosti hrane koja dolazi s američkog tržišta, te ugroziti radnička i potrošačka prava. Demokracija traži transparentnost, kažu u Greenpeacu, ali pregovori o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu vode se iza zatvorenih vrata. Objava transkripata zasigurno će izazvati dodatne polemike o ionako kontroverznom sporazumu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close