zastrašujuća karta

ISIL u idućih pet godina planira zauzeti dio Europe, uključujući i BiH

Vijesti / Flash | 10. 08. 2015. u 15:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ISIL je najavio kako do 2020. godine planira zauzeti dio Europe, sjever Afrike te Bliski i Srednji istok sve do granice s Kinom. Pretpostavlja se da ISIL zasad ima između 50.000 i 250.000 članova te imovinu vrijednu oko tri milijarde eura, najviše zahvaljujući kontroli nad naftnim i plinskim poljima u Iraku i Siriji, piše Mirror.

Svoje planove objavili su na zastrašujućoj karti svijeta, a pod svoju kontrolu žele staviti i Bosni i Hercegovinu.

Andrew Hosken, reporter BBC-a, kaže kako ISIL želi zauzeti sve što smatra 'islamskim svijetom'.

''Kada budu osnovali svoj kalifat, okrenut će se protiv cijelog svijeta. Žele kontrolirati svijet'', rekao je Hosken.

ISIL je svijet šokirao svojom brutalnošću. Osim okrutnih smaknuća preuzeli su i odgovornost na nekoliko krvavih napada u različitim zemljama, prenosi Jutarnji.

ISIL je destabilizirao Siriju, Irak, a pokušavaju ugroziti i Saudijsku Arabiju, Libiju i Tunis.

Stručnjake zabrinjava što u brutalnosti ne prezaju pred ničim pa postoji velika opasnost ako razviju kemijsko i nuklearno oružje.

Stručnjake zabrinjava da bi mogli razviti kemijsko i nuklearno oružje koje se neće libiti upotrijebiti. Hosken je u svojoj knjizi "Carstvo straha" objasnio da je Abu Musab al-Zarqawi 1996. godine organizirao terorističku grupu koja je kasnije prerasla u ISIL. Hosken tvrdi da su vlasti 2010./2011. godine umalo uništile ISIL, prenose 24. sata.

''Tada je 80 posto njihovih vođa bilo uhvaćeno ili ubijeno. No grupa nije uništena do kraja i opet su se proširili, kao rak'', piše Hosken.

Kopirati
Drag cursor here to close