Audio snimka

ISIL poslao poruku: Mi smo srušili ruski avion, umrite u bijesu!

Vijesti / Flash | 04. 11. 2015. u 15:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ogranak Islamske države sa poluotoka Sinaja objavio je audio poruku u kojoj izričito tvrde da su oni zaslužni za rušenje ruskog zrakoplova u subotu ujutro i da su egipastke vlasti itekako u krivu kada tvrde da je Airbus pao zbog tehničke pogreške.

Grupa 'Wilayat Sinaj' najavila je da će vrlo skoro detaljno obrazložiti kako im je uspjelo rušenje zrakoplova, a jeziva poruka završava rečenicom ''Mi smo ga srušili, a vi umrite u vlastitom bijesu''

Na audio poruci je glas čovjeka pod imenom Abu Osama al-Masri, prenosi Jutarnji list.

''Nemamo potrebu objašnjavati kako smo ga srušili. Uzmite ostatke zrakoplova, analizirajte crne kutije i recite nam koji su rezultati istrage. Dokažite da mi nismo srušili avion i objasnite zašto je pao. Nakon toga mi ćemo sve objasniti. Kada? Kada mi to odlučimo'', rekao je al-Masri dodavši da će grupa iznijeti jasne dokaze da su oni odgovorni za tragediju.

U međuvremenu su se oglasili i simpatizeri Islamske države iz Rusije.

''Braćo sa Sinaja, vječna vam slava zbog rušenja aviona. Sada je red na nas. Predsjeničke Putine, očekujte još napada... To vam je osveta za napade na ISIL u Siriji...'', poručili su ruski džihadisti.

Ove poruke terorista su manje više odgovor na izjave egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija. On je u razgovoru za BBC osudio propagandu Daesha (samozvane Islamske države) .

''Trebat će vremena da se razjasni ta nesreća. O letu Pan Americana koji se srušio u Europi (Lockerbie 1988.) godinama se utvrđivala istina, razlozi nesreće. Ne možemo samo tako donositi ishitrene zaključke.

Propaganda po kojoj se avion srušio zbog Daesha način je kako se može narušiti stabilnost i sigurnost Egipta kao i njegov imidž. Zrakoplov je bio na 10.668 metara visine, a (osim toga) vjerujte mi - situacija na Sinaju, posebice u toj ograničenoj zoni, potpuno je pod našom kontrolom'', rekao je al-Sisi.

Sa tom teorijom sve više se slažu i ruski stručnjaci koji pregledavaju mrtva tijela koja su pronađena na mjestu tragedije, piše Jutarnji list.

''Prvi testovi ne otkrivaju tragove eksploziva na tijelima poginulih'', rekao je jedan od istražitelja za rusku agenciju Tass.

Kopirati
Drag cursor here to close