širenje straha

ISIL osvaja Afganistan: Tvrde da su ubili vođu talibana, a civile straše mučenjem

Vijesti / Flash | 05. 12. 2015. u 21:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od vođa talibana, Mullah Akhtar Mansour, ubijen je nakon sastanka s grupom talibanskih zapovjednika koji su se tim činom odmetnuli, piše Daily Mail. Čini se da je odmetnuta grupa to učinila upravo zato jer su se zakleli na vrijednost ISIL-u koji sve više gleda prema širenju utjecaja u Afganistanu.

Smrt spomenutog talibanskog vođe još nije potvrđena, ali ukoliko se pokaže istinitom bit će to strašan udarac ovoj islamističkoj skupini, a s druge strane velika pobjeda suparničke islamističke skupine - ISIL-a.

ISIL ima jako puno interesa u slabljenju talibanskog pokreta. Na tome u Afganistanu već radi Vilajet Kurasan, ISIL-u odana teroristička skupina koja u planinama istočnog Afganistana vodi nasilnu kampanju protiv lokalnog stanovništva kao i protiv tamošnjih talibana. Upravo bi slabljenje talibana pomoglo ISIL-u u regrutiranju novih članova u ovoj zemlji, a što već čine u 25 od ukupno 34 provincije.

Šire strah snimkama egzekucija

ISIL još uvijek nije stvorio niti blizu velik utjecaj kakav ima u Siriji.

"Oni nisu neposredna međunarodna prijetnja u ovom trenutku na način kao što su na Bliskom istoko. Ali za tri do pet godina i oni mogu biti jednaka prijetnja", komentirao je jedan diplomat upućen u zbivanja u ovoj ratom razorenoj zemlji.

Njihova ideologija, smatra ovaj neimenovani diplomat, razlikuje se od talibanske i ima potencijal da se razvije u nešto puno opasnije.

"ISIL ima više novca nego ovdašnji talibani, a zašto je to tako, to ne razumijemo", dodaje.

Simpatizeri takozvane Islamske države u Afganistanu imaju već provjerenu taktiku širenja straha i panike. Tako je Vilajet Kurasan nedavno objavio video u kojima muče i ubijaju zarobljenike. Cilj je, kao i svugdje, među civile unijeti paniku i strah. Sa akcijama u Afganistanu počeli su još prošle jeseni, ali u prvo vrijeme mnogi su mislili da je Vilajet Kurasan jedna odmetnuta frakcija talibana.

Trening kampovi

Jedan UN-ov djelatnik sa terena tvrdi da je 70-ak elitnih ISIS-ovih boraca došlo u Afganistan iz Iraka i Sirije upravo kako bi razgranali svoju organizaciju i u ovoj zemlji. Nedavno su brojni mediji objavili slike iz jednog ISIS-ovog trening kampa, ali je mnogi nisu išli za tim da se taj kamp nalazi upravo u Afganistanu.

Trenutno, samo u četiri okruga južno od Jalalabada djeluje između 1200 i 1600 ISIS-ovih boraca.

Smrt gore spomenutog talibanskog vođe mogla bi biti posljednji čavao u lijesu talibanske organizacije, a rasulo bi mogao iskoristiti ISIS te tako u kratko vrijeme dobiti velik broj novih članova koji imaju iskustvo u borbama

Kopirati
Drag cursor here to close