Po zakonu

ISIL može prekriti zastavom cijelu BiH

Vijesti / Flash | 24. 02. 2015. u 12:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH danas svatko na svom balkonu, automobilu ili bilo kojem javnome mjestu može izvjesiti zastave takozvane Islamske države, kukasti križ ili bilo koju zastavu ili simbol koji bi mogao uznemiriti stanovništvo po bilo kojoj osnovi.

Naša zemlja, za razliku od susjednih, nema zakon na državnoj razini koji bi to zabranio. Imamo tek zakone koje je nametnuo ili mijenjao OHR kojima se regulira vješanje državne i entitetskih zastava.

Godinama mu se protive zastupnici iz RS-a, budući da iz FBiH, najprije bošnjački zastupnici, inzistiraju da je četnički pokret bio fašistički – dakle zabranjen, što naravno ne misle njihovi kolege iz RS-a.

Po običaju suzdržani hrvatski zastupnici izvlačili su se iz ove rasprave, iako se moglo čuti i njihovo mišljenje o simbolima NDH, osobama, imenovanjima ulica, Titu, jugoslavenskom komunističkom režimu i slično.

No, čitava javnost nedavno se digla na noge zbog zastava tzv. Islamske države u Gornjoj Maoči. Poslana je čak i specijalna policija da istraži taj “slučaj”, no zastave to jutro nisu našli.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva BiH naveli su kako "utvrđuju sve bitne činjenice", iz Ministarstva sigurnosti kako "podržavaju akciju", a iz MUP-a RS-a da “će učiniti sve kako bi se spriječilo djelovanje takvih pojedinaca i takvih skupina na području RS-a".

Kaznenim zakonom BiH regulirane su kazne za regrutiranje, slanje, financiranje naših državljana koji odlaze na strana ratišta, kao i sudjelovanje u tuđim ratovima i sukobima.

No, ostaje činjenica kako samo vješanje zastava bilo koje druge države, ali i terorističke skupine, nije samo po sebi kažnjivo. Hrvatska, koja je članica EU-a, ima takav zakon već dulje od deset godina.

U hrvatskom Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira navodi se da "tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja tijela uprave nadležnog za unutarnje poslove, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 50 do 200 maraka" (u protuvrijednosti domaće valute).

Kopirati
Drag cursor here to close