Boško Šiljegović

Ishrana bh. profesonalnih vojnika na granici kršenja ljudskih prava

Vijesti / Flash | 11. 06. 2017. u 11:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović smatra da Ministarstvo obrane BiH pod hitno mora da riješi neka statusna pitanja vojnika i podoficira kako bi se spriječio njihov odlazak iz vojne službe, a posebno ga brine problem u vezi s ishranom profesionalnih vojnih lica, za koji upozorava da je na granici kolektivnog kršenja ljudskih prava.

"Situacija u vezi s ishranom profesionalnih vojnih lica jako je loša jer sistem javnih nabavki ne funkcionira", rekao je Šiljegović za Srnu ističući da rješenje ovog problema podrazumijeva niz aktivnosti više institucija, u prvom redu Ministarstva obrane i Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH. Šiljegović navodi da na pojedinim lokacijama profesionalna vojna lica i po 10 dana dobivaju konzerviranu hranu, piše Srna.

"Ministarstvo obrane kupilo je ogromnu količinu konzervi tako da se na nekim lokacijama za sva tri obroka dijeli konzervirana hrana - ujutro pašteta, za ručak gulaš, za večeru mesni narezak", istaknuo je Šiljegović. On je upozorio da postoje lokacije na kojima se radi s opasnim materijama, a na kojima uopće nema mliječnih proizvoda, iako po zakonu ljudi koji rade s tim materijama treba redovno u ishrani da dobivaju mlijeko. Uz problem ishrane pripadnika Oružanih snaga BiH dio Izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika za 2016. godinu posvećen je i problemu nedostatka uniformi.

"Osim što je vidljiva starost uniformi koje nose pojedine profesionalne vojne osobe problem je što je Ministarstvo obrane nabavilo prevelike uniforme, što je nelogično, jer je za svako profesionalno vojno lice u elektronskim bazama podataka naveden i konfekcijski broj", istaknuo je Šiljegović.

Parlamentarni vojni povjerenik dodao je da je Ministarstvo obrane pokrenulo tender za prekrajanje ovih uniformi.

"Pored toga i dalje je prisutan problem s čizmama i veličinama u kojima se isporučuju, pa su profesionalna vojna lica prinuđena da ih kupuju vlastitim sredstvima", naveo je Šiljegović. Prema njegovim riječima, problemi s ishranom, te nabavkom uniformi i čizama nastavljeni su i u 2017. godini.

"U prvom kvartalu ove godine bilo je određenih dobrih rješenja kada je u pitanju hrana, napravljen je i pomak u vezi s nabavkom motornih vozila, ali je u drugom kvartalu nastavljeno kršenje pravilnika o ishrani profesionalnih vojnih lica", rekao je Šiljegović.

Parlamentarni vojni povjerenik u izvještaju za prošlu godinu ukazao je i na problem starih i istrošenih vojnih vozila u Oružanim snagama BiH koja se upotrebljavaju u javnom priopćenju i predstavljaju opasnost za sve.

"Vozila su prosječno starija od 27 godina, stara su i istrošena, i bez obzira na to što dobivaju papire da su tehnički ispravna dovode u pitanje sigurnost u prometu", istakao je Šiljegović. On je konstatirao je da se kroz nedostatak materijalnih i materijalno-tehničkih sredstava ogleda problem javnih nabavki u Ministarstvu obrane, kojim se, upravo na bazi informacija parlamentarnog vojnog povjerenika u dva navrata bavila i Zajednička komisija za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, piše Srna.

Parlamentarni vojni povjerenik ističe da bi Ministarstvo obrane pod hitno moralo da riješi neka statusna pitanja vojnika i podoficira u Oružanim snagama BiH.

"Te kategorije su nam najviše ugrožene i evidentno je da imamo odljev kadrova, da nam mladi momci i djevojke u čije je osposobljavanje uložen proračunski novac, odlaze nakon par godina iz Oružanih snaga zbog neriješenih statusnih pitanja", upozorio je Šiljegović.

Osim navedenih problema, Ured parlamentarnog vojnog povjerenika u prošloj godini bavila se i pritužbama profesionalnih vojnih lica u vezi s naknadama koje nemaju karakter plate, a odnose se na naknade za stanarinu, odvojeni život i prijevoz, te u vezi s unapređenjima, postavljenjima i premještajima, ali i drugim pitanjima. "Od ukupno 103 dobivene pritužbe, Ured parlamentarnog vojnog povjerenika postupala je po 96 pritužbi, dok je u sedam slučajeva pružana pravna pomoć podnosiocima pritužbi", naveo je Šiljegović. Prema njegovim riječima, u prošloj godini riješeno je ukupno 89 pritužbi, od čega 59 pritužbi ili 66,29 posto u korist podnosilaca.

"Tu se ogleda ta osnovanost i opravdanost pritužbi", zaključio je Šiljegović. Izvještaj parlamentarnog vojnog povjerenika za 2016. godinu usvojili su Zajednička komisija za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, te oba doma parlamenta BiH – Predstavnički i Dom naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close