muke po barbari

Iranci se uskomešali: Zašto se ministrica rukovala s 'muškarcem'?!

Vijesti / Flash | 07. 10. 2016. u 11:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utjecajna iranska političarka Massoumeh Ebtekar našla se ovih dana u središtu konzervativnih medija svoje zemlje, jer se rukovala, kako se novinarima učinilo, s muškarcem!?

U stvarnosti, ministrica za zaštitu okoliša, koja ujedno i potpredsjednica iranske vlade, rukovala se sa svojom kolegicom Barbarom Hendricks, njemačkom ministricom ekologije.

Dvije ministrice rukovale su se u Berlinu, prilikom službenog susreta, a kad je slika objavljena, mediji u Iranu, a posebno društvene mreže, jednostavno su se mobilizirali s ciljem zaštite ćudoreda.

Naime, dosta Iranaca bilo je uvjereno kako je Barbara Hendricks muškarac, a strogi vjerski propisi koje kontrolira režim iranskih mula nedvojbeno isključuje da muslimanska žena pruži ruku ili dotakne nekog muškarca, osim svoga supruga.

Web portal „Tasnim“, koji je pod kontrolom paravojne Revolucionarne garde, javlja kako su mnogi čitatelji bili iritirani slikom rukovanja njihove ministrice s njemačkom kolegicom, pomislivši da je ruku pružila muškarcu.

Portal je objasnio svojim čitateljima kako je Barbara Hendricks doista žena, te kako nigdje nije objavljena nijedna slika na kojoj se iranska ministrica rukuje s muškim kolegama.

Revolucionarna prošlost iranske vicepremijerke

Massoumeh Ebtekar bila je učesnica u akciji uzimanja talaca iz američkog veleposlanstva u Teheranu 1979. godine.
Iranska teroristička (odnosno iz vlastite perspektive - revolucionarna) ćelija zarobila je 4. studenoga 1979. godine 52 osobe iz veleposlanstva i držala ih taocima sve do 20. siječnja 1981. godine.

Otac Ebtekar bio je američki student, tako da je i ona sama kao dijete živjela u SAD-u, zbog čega je njezin engleski jezik bez akcenta.
Zbog toga je najvjerojatnije i bila glasnogovornica grupe koja je držala američke taoce, sa zahtjevima koje je američka vlada trebala ispuniti, kako bi oni bili oslobođeni.

Ova islamska aktivistica tada je kazala kako je i sama spremna uzeti pištolji i prisloniti ga na glavu taoca i ustrijeliti ga ako treba, navodi Bild.

Njezina zapažena uloga u toj čuvenoj talačkoj aferi vjerojatno joj je kasnije umnogome pomogla kako bi napravila političku karijeru.

Danas je ne samo ministrica Islamske republike Iran, nego i potpredsjednica vlade svoje zemlje.

Kao predstavnica iranskog režima, gorljivi je pristalica antisemitizma. Tako je i ove godine sudjelovala na antiizraelskim prosvjedima - takozvani Quads Day, na kojima se svake godine poziva na uništenje Izraela.
Ona u svojim izjavama poziva na uništenje cionističkog režima, pružajući podršku organizacijama Hamas i Hisbollah, kao i sirijskome diktatoru Assadu.

Kritika njemačkih političara

Za razliku od SPD-ove političarke i ministrice Hendriks, zastupnik u Bundestagu Thomas Feist (CDU), napominje kako bi njemački dužnosnici trebali paziti s kime se susreću i rukuju.

"Gospođa Ebtekar simbol je svega samo ne Irana koji se mijenja. Stoga bi se prilikom izbora partnera za razgovor trebalo biti pažljivije", kazao je.

Barbara Hendricks je lezbijka

Ono što u Iranu do sada vjerojatno nije bilo poznato, jest činjenica da njemačka ministrica Barbara Hendricks živi u lezbijskoj vezi.
Vjerojatno ni njezina iranska kolegica nije znala da Hendriks živi s jednom ženom, jer bi inače morala reagirati na drugačiji način.

Naime, iranski režim strogo kažnjava homoseksualce, a zadnji slučaj o kojemu se na Zapadu dosta govorilo bilo je pogubljenje homoseksualca Hassana Afshara, koji je obješen u srpnju ove godine.

Tada je jedna druga političarka imenom Barbara, zastupnica u Bundestagu Barbara Kofler, zadužena za ljudska prava, izrazila prosvjed glede tog pogubljenja homoseksualne osobe.

„Hassan Afshar, kojega se optužilo za homoseksualizam, imao je tek 17 godina. Njegovo pogubljenje je potpuno neprihvatljivo u pogledu ljudskih prava, a postoji izražena sumnja da nije imao ni regularno suđenje", napisala je Kofler tim povodom u svojoj prosvjednoj noti.

Homoseksualnost je u Iranu strogo zabranjena, a homoseksualci li oni za koje se pretpostavlja da to jesu, najstrože se kažnjavaju.
Računa se da je od takozvane islamske revolucije u Iranu 1979. godine do danas usmrćeno najmanje 4.000 homoseksualaca.

Bez da se radi bilo kakva vrsta usporedbe u nekom drugom kontekstu, zadnji režim koji je u Njemačkoj masovno smicao homoseksualce bio je onaj Hitlerov.

Kopirati
Drag cursor here to close