Prisilni rad

Iranac, nastanjen u Mostaru, optužen za iskorištavanje migranata

Optuženi državljanin Irana tereti se da je na području BiH, iskoristio težak položaj migrantske populacije radi iskorištavanja žrtve u svrhu radne eksploatacije.
Vijesti / Flash | 17. 06. 2020. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Hushang Ebrahimi, rođen 1994. godine u Iranu, državljanin IR Iran, nastanjen na području Mostara, lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, iskoristio težak položaj migrantice, samohrane majke sa područja Irana sa malodobnim djetetom starosti 3 godine, koja je boravila u BiH.

Optuženi se tereti da je od žrtve uzeo novac u iznosu od 2000 eura, kako bi navodno osigurao njen transport prema zemljama EU, nakon čega je, iskoristivši njezin težak položaj, neznanje jezika i situaciju u kojoj se nalazi, prijetnjama po život i zdravlje žrtve i njezina djeteta, primoravao oštećenu da protiv svoje volje radi različite fizičke i kućanske poslove vezane za održavanje stanova i prostorija, u koje je smještao ilegalne migrante radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU.

U izvršenju kaznenih djela, optuženi je otkriven aktivnostima koje su proveli Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, te je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je koristeći prijetnju uporabe sile i drugih oblika prinude, obmanu i dovođenje u položaj bespomoćnosti vrbovao i primio osobu u svrhu iskorištavanja radi služenja te osobe u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište ili čiji nije državljanin, što je suprotnosti sa Protokolom za prevenciju, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudskim bićima, naročito ženama i djecom iz 2000. godine, te time počinio kazneno djelo –trgovina ljudima iz članka 186. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close