Sastanak

Iran, Sirija i Irak zajedno u borbi protiv Islamske države

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 06:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova Irana, Sirije i Iraka sastali su se u Teheranu u utorak, rekavši da će zajednički raditi u borbi protiv radikalnih sunitskih militanata, javili su sirijski i iranski državni mediji.

Iran je stao iza sirijskog predsjednika Bashara al-Assada tijekom trogodišnjeg sirijskog građanskog rata i također je priznao da šalje vojne savjetnike u Irak kako bi pomogli iračkoj vojsci u njenoj borbi protiv boraca Islamske države.

Ta zemlja, ipak, nije dio koalicije pod američkim vodstvom koja izvodi zračne udare protiv radikalnih sunitskih militanata koji kontroliraju velike površine teritorije u Siriji i Iraku, i doveo je u sumnju američke razloge za pokretanje napada.

Irački i sirijski ministri vanjskih poslova nazočilli su konferenciji u Teheranu o nasilju i ekstremizmu, javili su lokalni mediji, koristeći tu priliku da održe rijetke trilateralne razgovore s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, prenosi Reuters.

''Na kraju sastanka potvrđeno je da će se komunikacija i koordinacija nastaviti, posebno u borbi protiv Da'esha i Nusra fronta i ostalih terorističkih organizacija'', javila je sirijska državna TV, aludirajući direktno na Islamsku državu i sirijski ogranak al Qaede.

''Iran je uvijek stajao iza sirijskog i iračkog naroda od početka borbi protiv ove prijetnje. Naša podrška uvijek će se nastaviti'', navode mediji Zarifovu izjavu.

Kopirati
Drag cursor here to close