''Iranofobija''

Iran optužio SAD za naoružavanje ''opasnih terorista''

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 11:33 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je u ponedjeljak optužio Sjedinjene Američke Države za prodaju oružja "opasnim teroristima na Bliskom istoku i širenje 'Iranofobije''' kako bi ponukale arapske države na kupovanje oružja, izvještava državna televizija.

''Američki predsjednik, svojim upornim i neosnovanim tvrdnjama o Iranu, pokušava ponukati zemlje u ovoj regiji na kupovinu dodatnog oružja, širenjem Iranofobije'', kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump okončao posjet zakletom neprijatelju Irana, Saudijskoj Arabiji, gdje su potpisani ugovori o naoružanju u vrijednosti od oko 110 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Uputivši strogu poruku Teheranu odmah nakon što je pragmatični Hassan Rouhani ponovno izabran za predsjednika, Trump je pozvao arapske i islamske lidere na ujedinjenje protiv "islamističkih militanata", te je rekao da je Iran desetljećima "dolijevao gorivo na sektaško nasilje i terorizam".

Qassemi je kazao da Washington "svojom neprijateljskom politikom osnažuje teroriste u ovoj regiji" i da bi "trebao prestati prodavati oružje opasnim teroristima", prenosi Fena.

On je dodao da SAD i njihovi saveznici "trebaju znati da je Iran demokratska, stabilna i snažna zemlja", te da ona promovira "mir, dobrosusjedske odnose i stvaranje svijeta koji se protivi nasilju i ekstremizmu".

Kopirati
Drag cursor here to close