Okupatore, gubi se!

Irak američke vojnike trajno izbacuje iz zemlje

Šijitski zastupnici u iračkom parlamentu su poslije glasovanja uzvikivali slogane "Stop SAD-u" i "Okupatore, gubi se".
Vijesti / Flash | 05. 01. 2020. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irački parlamet donio je rezoluciju po kojoj se američki vojnici trajno izbacuju iz te zemlje, javlja BBC, a prenosi Index.hr.

Do odluke je došlo nakon što su američke snage ubile iranskog generala u bagdadskoj zračnoj luci.

U priopćenju Parlamenta se također navodi da je iračka vlada obvezna da provede spomenutu odluku.

Šijitski zastupnici u iračkom parlamentu su poslije glasovanja uzvikivali slogane "Stop SAD-u" i "Okupatore, gubi se".

Podsjetimo, nakon likvidacije jednog od najutjecajnijih Iranaca, generala Sulejmanija, i eskalacije napetosti između Washingtona i Teherana, Trump je zaprijetio da će odgovoriti Iranu ako napadne američke ciljeve.

Zbog otvorenih iranskih prijetnji odmazdom za ubojstvo generala Sulejmanija, SAD je poslao još 3.000 vojnika na Bliski istok.

Iran je Trumpa proglasio "teroristom u odijelu" nakon što je zaprijetio da će napasti iranske mete u slučaju iranskih napada.

Istodobno, deseci tisuća ljudi okupili su se u iranskom gradu Ahvazu kako bi dočekali tijelo iranskog vojnog zapovjednika.
Sulejmani, arhitekt Teheranovih vojnih i tajnih misija u inozemstvu i zapovjednik postrojba Kuds Revolucionarne garde, ubijen je u petak u američkom napadu dronom, u blizini bagdadske zračne luke.

Mnogi su zabrinuti kako bi njegova smrt mogla odvesti državu u rat sa supersilom. U Teheranu se priprema velik, trodnevni sprovod. Vlasti će kasnije u nedjelju prenijeti tijelo generala u Mašhad, grad na drugom kraju Irana. Nakon toga će stići u Teheran i Kom, a bit će pokopan u utorak u rodnom gradu Kermanu. Ispraćaju će nazočiti iransko državno i vjersko vodstvo.

"Iran će kazniti Amerikance gdje god budu u njegovu dosegu zbog ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija", zaprijetio je visoki zapovjednik Iranske revolucionarne garde, general Golamali Abuhamzeh.

Kopirati
Drag cursor here to close