Podrška terorizmu

Inzkov izvještaj pisan za sarajevske potrebe

Vijesti / Flash | 13. 05. 2015. u 10:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici nisu prihvatili da se na dnevni red uvrsti izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o počinjenom terorističkom aktu u Zvorniku, zastupnik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić je ocijenio da terorizam ima podršku u BiH.

Zastupnici su naime odlučili pričekati sveobuhvatnu informaciju o svim aktivnostima u BiH uključujući i teroristički akt u Zvorniku zbog čega je Špirić iznio stav da je to poslalo poruku da Zastupnički dom, kao najviši organ zakonodavne vlasti u BiH, postaje "kolijevka" terorizma.

''Čekajući zbrojne izvještaje i odgovore što se događa širom BiH, parlament odustaje od davanja podrške borbi protiv terorizma'', kazao je novinarima Špirić nakon što su zastupnici SNSD-a i danas napustili zasjedanje Predstavničkog doma u Sarajevu.

Rasprava o terorizmu u BiH

Predsjednik ovog kluba Staša Košarac smatra da je trebalo otvoriti raspravu o terorizmu u BiH u parlamentu BiH radi sprečavanja ponavljanja takvih događaja u narednom razdoblju ocjenjujući da se čekanjem na zbrojne izvještaje želi izjednačiti događaj iz Zvornika s, kako je istaknuo, legitimnom akcijom MUP-a Republike Srpske.

''To nećemo dozvoliti jer parlament BiH nema nadležnost da nadzire rad entitetskog MUP-a. Tu nadležnost ima samo Narodna skupština RS-a'', objasnio je Košarac.

Osvrnuo se i na izvještaj Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, koji je prezentirao u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nazvavši ga sramotnim i jednostranim.

Dodao je da u izvještaju nije spomenuta opća opasnost po građane BiH - radikalni islamisti - što, smatra Košarac, pokazuje da je izvještaj pisan u Sarajevu i na osnovu sarajevskih potreba.

Izvještaj s oznakom tajnosti

Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Aleksandra Pandurević kazala je da je izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o počinjenom terorističkom aktu u Zvorniku sačinjen, ali da nosi oznaku tajnosti.

To znači da se ovaj izvještaj, pojašnjava Pandurević, može čitati samo u jednoj prostoriji, iz nje se ne može iznositi i ne može se kopirati što bi značilo da bi 42 zastupnika trebala za dva sata proučiti vrlo ozbiljnu informaciju.

Ona je tako komentirala zahtjev zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikole Špirića da se izvještaj razmatra na današnjoj sjednici. Pandurević stoga smatra da je bolje ostaviti rok od 15 dana da svi zastupnici pročitaju taj izvještaj da bi o njemu mogli voditi temeljitu raspravu. Zastupnici su, naime, odlučili pričekati sveobuhvatnu informaciju o svim aktivnostima u BiH uključujući i teroristički akt u Zvorniku.

Osvrnula se i na točku dnevnog reda današnje sjednice u okviru koje su zastupnici  razmatrali izmjene Kaznenog zakona naglasivši da se ovim zakonom ne prenose nadležnosti s entiteta na državu, nego naprotiv, entitetima se vraćaju određene nadležnosti.

''Kazneno djelo pranja novca koje je počinjeno na području Republike Srpske ne može više procesuirati Tužiteljstvo BiH kao što je do sada bio slučaj. U nadležnosti Tužiteljstva BiH ostaju kaznena djela pranja novca koja su počinjena povezana s inozemstvom i ona koja uključuju oba entiteta'',  pojasnila je novinarima Pandurević.

Zaključila je da svakako treba spriječiti da BiH bude među zemljama čije će financijske transakcije u i iz države biti posebno nadgledane što bi posebno utjecalo na smanjenje investicija.

Kopirati
Drag cursor here to close