Sastanak sa sucem Agiusom

Inzko: Žalosno je da se neki još vijek nisu suočili s prošlošću

Sastanak je upriličen nakon međunarodne konferencije pod nazivom "Stop negiranju genocida i holokausta" u Sarajevu.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2019. u 23:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (International Residual Mechanism for Criminal Tribunals – IRMCT) sucem Carmelom Agiusom, kojem je rekao da mnogi u BiH i dalje promoviraju revizionističke narative o ratnim zločinima i omalovažavaju genocid počinjen u Srebrenici, iako su ga potvrdila dva međunarodna suda. 

Sastanak je upriličen nakon međunarodne konferencije pod nazivom "Stop negiranju genocida i holokausta" u Sarajevu. 

Inzko je kazao da u tom kontekstu "posebno razočarava imenovanje povjerenstva u Republici Srpskoj s ciljem ponovnog interpretiranja događaja u Srebrenici i Sarajevu od 1992. do 1995.". 

Žalosno je, istakao je Inzko, da se više od dva desetljeća nakon završetka rata, najviši politički dužnosnici još uvijek nisu suočili s prošlošću, i da još uvijek osporavaju odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je osnovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, dakle najviši organ, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma i domaćih sudova. 

''Takvi stavovi velika su prepreka nastojanjima da se postigne trajno pomirenje i upravo zato međunarodna zajednica treba da nastavi davati potporu inicijativama i aktivnostima koje rade na procesima pomirenja u BiH'', naglasio je visoki predstavnik. 

On je informirao suca Agiusa da je Skupština općine Srebrenica velikom većinom usvojila odluku da se u Srebrenici izgradi spomenik miru, kao znak njihovog opredjeljenja za mir i bolju budućnost u Srebrenici, priopćeno je iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close