Sastanak PIC-a

Inzko: Migrantska kriza je pitanje za cijelu Bosnu i Hercegovinu

U Sarajevu je održan dvodnevni sastanak veleposlanika zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), a medijima se obratio Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.
Vijesti / Flash | 04. 12. 2019. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je održan dvodnevni sastanak veleposlanika zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), a medijima se obratio Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Inzko je upoznao javnost da su prvog dana održana dva tematska sastanka.

"Prvi dan smo održali dva tematska sastanka: prvi je bio posvećen situaciji na lokalnom nivou, koja često bude zanemarena zbog većih i krupnijih događaja. odlučili smo pozvati lokalne čelnike na sastanke jer su oni ti koji žive i rade u svojim izbornim jedinicama. Razgovarali smo i sa načelnicima nekoliko gradova i općina", kazao je Inzko,

Istaknuo je kako su uvjereni da lokalna samouprava može biti vodeća snaga napretka koja može pokrenuti promjene na višim nivoima vlasti.

Dodao je da je održan još jedan sastanak sa ženama načelnicama.

"Usput, bio je još jedan sastanak van PIC-a, načelnica, koji je održan u Njemačkom veleposlanstvu. Nažalost, premalo ih je. Vi znate da vaš Zakon podrazumijeva veće učešće žena".

Na drugom sastanaku je bilo riječi o migrantskoj krizi.

"Drugi sastanak je bio posvećen pitanju migranata. Da bismo pokrili sve aspekte razgovarali smo s ekspertima, Peterom van der Overetom, Zoranom Galićem, direktorom GP BiH i Slobodanom Ujićem, direktorom Službe za strance. Neke od informacija koje smo dobili bile su šokantne. Gospodin Galić ne može popuniti 500 mjesta u GP, tako da imate jednu osobu na 25 km na granici, kako onda mogu kontrolirati granicu? Pričali smo i o pitanju budžeta, gospodin Ujić nas je informirao o tretmanu stranaca. Sastanak koji pokazuje da je cijela zemlja odgovorna da se nosi s pitanjem migranata", kazao je i istaknuo kako država treba više resursa kako bi se mogla lakše nositi s problemom, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close