Prema zakonu

Inzko: Kriv je Budimir, Nikšić je postupio ispravno

Vijesti / Flash | 16. 01. 2014. u 08:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozdravio je odluku Ustavnog suda Federacije BiH o privremenoj mjeri koja omogućava da ministar financija FBiH ostane na dužnosti sve dok Sud ne donese odluku o meritumu predmeta. 

- Ova odluka naglašava potrebu da se osigura funkcionalnost institucija, što je OHR uvijek zagovarao jer institucije moraju biti u mogućnosti da ispunjavaju potrebe građana. Djelujući bez odgađanja u teškim okolnostima, Sud je otklonio ozbiljnu krizu i pokazao da institucije ove zemlje imaju kapacitet da rješavaju probleme - rekao je Inzko u intervjuu za današnje Oslobođenje.  

On očekuje da će se ova odluka, kao i sve buduće odluke Suda, provesti odmah. 

- Svi akteri u Federaciji sada treba da osiguraju pravilno funkcioniranje institucija i da se suzdrže od poduzimanja bilo kakvih radnji koje će podrivati osnovne funkcije institucija - rekao je visoki predstavnik u BiH. 

Naveo je da je OHR tijekom ove krize bio u redovnom kontaktu sa svim sudionicima. 

- Moji suradnici i ja smo se u proteklih nekoliko dana susreli nekoliko puta i s predsjednikom Budimirom i premijerom Nikšićem, kao i s njihovim savjetnicima, uz punu koordinaciju s ostalim ključnim pripadnicima međunarodne zajednice, posebno s predstavnicima MMF-a - rekao je Inzko.  

On smatra da najveća odgovornost za ovu posljednju krizu leži na predsjedniku, koji je dobro znao da, prema zakonu, nije bilo nikoga da zamijeni ministra u potpisivanju naloga za isplatu ili u tijelima za koordinaciju kao što je Fiskalno vijeće. 

- On je odluku formulirao tako da odmah zaustavi isplate u Federaciji i potencijalno izazove najveću moguću krizu. Premijer je ispravno postupio kada se obratio Ustavnom sudu FBiH sa zahtjevom za ocjenu zakonitosti predsjednikove odluke, ostavljajući vrijeme predsjedniku da je preispita ili, pak, ukoliko predsjednik ne reagira, da Sud razmotri mogućnost donošenja privremene mjere. Smatram da se premijer ne može kriviti za posljednju blokadu - rekao je, između ostalog, Inzko u intervjuu za Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close