Mudro

Inzko: Kad ne bi bilo izbora, građani ne bi mogli glasovati

Vijesti / Flash | 17. 07. 2014. u 07:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako budu održani izbori u BiH, a vjerojatno će biti - to će biti jedna velika mrlja po ovoj novoj presudi, ali i po staroj presudi 'Sejdić-Finci'“, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko agenciji Fena komentirajući presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji presudio je da su prekršena ljudska prava Azre Zornić.

Naime, Zornić je tužila državu Bosnu i Hercegovinu za diskriminaciju, jer se, prema Ustavu BiH, nije mogla kandidirati za Dom naroda i Predsjedništvo BiH pošto se ne izjašnjava kao pripadnica nijednog konstitutivnog naroda.

''Naravno, mrlja bi bila još veća da uopće nema izbora u BiH. U tom slučaju građanima bi se uskratilo pravo da uopće glasuju, što nije u redu'', naglašava Inzko.

Sud u Strasbourgu utvrdio je da je slučaj Azre Zornić identičan predmetu ''Sejdić i Finci'', u kojem su pripadnici židovske, odnosno romske nacionalne manjine tužili BiH zbog nemogućnosti kandidiranja za izvršnu vlast.

S obzirom na to da po Ustavu BiH, samo pripadnici konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) se mogu kandidirati na izborima za organe izvršne vlasti, Inzko kaže da je "to diskriminacija", navodeći da nije dobro ako svi građani imaju pravo glasovati, a da svi nemaju pravo biti izabrani.

Tako je po njegovim riječima Sudsko vijeće donijelo odluku da ''tu diskriminaciju baš želi skloniti'', a koje je sa šest glasova za i jednim protiv u korist Azre Zornić odlučilo da svim građanima Bosne i Hercegovine treba biti omogućeno kandidiranje za Predsjedništvo i Dom naroda.

U predmetu ''Azra Zornić protiv BiH'' Europski sud za ljudska prava navodi hitnu promjenu Ustava, smatrajući da je došlo vrijeme za politički sustav koji će omogućiti svakom građaninu BiH da se kandidirati za Predsjedništvo BiH ili Dom naroda, bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti te bez davanja ikakvih specijalnih prava konstitutivnim narodima koja će biti na štetu manjina ili građana BiH.

Zornić je 2002. godine bila kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na parlamentarnim izborima, koja se izjašnjava kao građanka Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close