kontrola

Interpol provjerava 55 milijuna putovnica

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 08:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interpol provjerava 55 milijuna purovnica, među kojima i oko 30.000 sirijskih, od kojih je 4.000 "blanko izdanih", a koji bi mogli biti u rukama pripadnika ISIL-a.

U EU je tijekom prošle godine prijavljeno 35 milijuna putovnica koji su izgubljeni ili ukradeni, a taj broj se više nego udvostručio u proteklih pet godina, tvrdi bečki dnevnik "Kurir".

Jesu li Europljani postali sve neodgovorniji prema svojim putovnicama i osobnim dokumentima, ili oni dospijevaju sve više u tamne kanale o tome postoje različita mišljenja.

Ministarstvo obrane SAD je zbog te situacije stavilo je pet europskih zemalja pod specijalni nadzor, a među njima su Francuska, Grčka, Belgija, Njemačka i Italija.

Ako te države ne budu brzo reagirale prijeti im pooštravanje kriterija za ulazak njihovih građana u EU, pa čak i uvođenje viznog režima.

Između 2.000 i 7.000 eura trenutno na crnom tržištu koštaju putne isprave.

Islamska države je, prilikom napredovanja u svojim osvajanjima teritorija u Iraku, Libiji i Siriji otela i brojne dokumente, a procjenjuje se da se radi do 250.000 purovnica, koje sada teroristi mogu izdati na bilo čije ime.

Tako su navodno i teroristi koji su izveli napad u Parizu dospjeli u Francusku koristeći dokumente koje su islamisti oteli u sirijskom mjestu Raka.

Međutim od sirijskih putovnica ipak su im draže putne isprave zemalja EU, jer se osobe koje ih posjeduju manje kontroliraju.

Na aerodromu u Istanbulu su krajem prošle godine otkrivena dva krijumčara koji su krenuli pridružiti se Islamskoj državi, a u prtljagu su imali 148 falsificiranih putovnica.

"O tome koliko putovnica u Austriji stvarno bude ukradeno ne postoje točne brojke", ističe šef odsjeka u Saveznoj kriminalističkoj službi Ernst Gajger.

On je rekao da ne postoje specijalni problemi s austrijskim putovnicama, navodeći da je posljednji put jedan blanko putni dokument Austrije dospio u ruke terorističke organizacije RAF.
Prilikom posljednje sjednice ministara unutanrjih poslova EU u Bruxellesu uspostavljena je radna grupa koja treba riješiti problem s izgubljenim, odnosno ukradenim putovnicama, čiji broj neprestano raste.

Kopirati
Drag cursor here to close