Društvene mreže

Internetom kruže imena Mahirovih zlostavljača

Vijesti / Flash | 06. 01. 2016. u 10:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvenim mrežama počeo kružiti popis šestero djece za koje oni koji ga dijele tvrde da se radi o imenima djevojčica i dječaka koji su navodno sudjelovali u zlostavljanju dječaka Mahira Rakovca koji je nakon svega izvršio samoubojstvo, piše Slobodna Bosna navodeći kako je dio internet javnosti odlučio 'uzeti pravdu u svoje ruke'.

Uz popis idu komentari o tome kako spomenute treba ubiti, objesiti i predlaže se niz 'odgojnih mjera', a djeci prijete i na njihovim FB profilima.

Međuvršnjačko nasilje problem je koji godinama 'tinja' i koji ovo društvo krije ispod tepiha, ali 'metode' kojima vrve društvene mreže taj problem ne mogu riješiti, naprotiv, samo ga još više produbljuju i postoji realna opasnost da još neko u svemu strada. Razum je, izgleda, već stradao, navodi Slobodna Bosna.

U BiH postoji Zakon o zaštiti i postupanju s maloljetnicima u kaznenom postupku koji tretira i žrtve i zlostavljače, izrađene su smjernice za postupanje u slučajevima nasilja nad djecom i međuvršnjačkom nasilju, i to je ono na čemu se treba ustrajati.

''Problem međuvršnjačkog nasilja može se riješiti samo promjenom sustava odnosno insistiranjem na njegovom aktiviranju, kao i preuzimanjem osobne odgovornosti'', navodi Slobodna Bosna.

 Istodobno, iz Međunarodne osnovne škole Sarajevo ističu da u cijelosti stoje pri priopćenju za javnost od 4. siječnja u pogledu posljednjih medijskih natpisa i pojačanog interesa javnosti te apeliraju na sve nadležne institucije, da u skladu sa zakonom u što kraćem roku poduzmu sve potrebne aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja istine i odgovornosti vezane za smrt njihovog bivšeg učenika Mahira Rakovca koji je ovu školu pohađao do lipnja 2015. godine.

S obzirom na to da su u ovom slučaju nadležne institucije pokrenule istragu, smatraju da je potrebno sačekati rezultate te apeliraju na javnost da ima razumijevanja dok istraga ne bude okončana.

''Međunarodna osnovna škola u potpunosti stoji na raspolaganju svim nadležnim institucijama kako bi zajednički došli do istine'', pripćeno je iz te škole.

Također naglašavaju da Međunarodna osnovna škola Ilidža podržava incijativu za izmjenu zakonskih rješenja vezanih za maloljetničku delikvenciju.

Kopirati
Drag cursor here to close