Nema mira ....

Intenzivne borbe u Gazi nakon američkog veta na primirje u Vijeću sigurnosti

Iako Hamas još nije poražen, teritorij pod njegovom kontrolom sve je manji. Izraelske snage prodiru dublje u Han Junis, a procjenjuju da će im trebati tri do četiri tjedna za uništenje Hamasa
Vijesti / Flash | 09. 12. 2023. u 12:41 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael danas napada Pojas Gaze od sjevera do juga, u drugoj fazi dva mjeseca dugog rata protiv Hamasa, nakon što su Sjedinjene Države u Vijeću sigurnosti vetom blokirale poziv na primirje.

Trinaest od ukupno petnaest članica Vijeća glasalo je za rezoluciju koja je pozvala na humanitarno primirje.

Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo suzdržano, a SAD je iskoristio svoje pravo veta i blokirao rezoluciju. Podržale su ju trenutne nestalne članice Vijeća Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švicarska i UAE, te preostale stalne članice Francuska, Rusija i Kina.

Izraelske snage prodiru dublje u Han Junis

Tijekom noći izbili su žestoki sukobi na sjeveru Gaze. Izrael je objavio da su smrtno stradala još 4 vojnika u Gazi, čime se broj poginulih izraelskih vojnika od 7. listopada do danas popeo na 420. Prema palestinskim izvorima, broj poginulih Palestinaca premašio je 17 000. I jutros razoran raketni napad na Han Junis.

Iako Hamas još nije poražen, teritorij pod njegovom kontrolom sve je manji. Izraelske snage prodiru dublje u Han Junis, a procjenjuju da će im trebati tri do četiri tjedna za uništenje Hamasa u drugom po veličini gradu u palestinskoj enklavi te još toliko za njegovu potpunu eliminaciju.

Eksplozije u pojasu Gaze, Hamas gađao Tel Aviv

I kasno sinoć eksplozije su odjekivale pojasom Gaze dok je iz nje Hamas ispaljivao rakete na Tel Aviv, koje izraelska protuzačna obrana uglavnom uspijeva srušiti.

Rat Izraela i Hamasa ušao je u treći mjesec, ali Hamas još nije poražen, iako je teritorij u pojasu Gaze pod njegovom kontrolom sve manji. Izraelske snage probile su se do središta Han Junisa, drugog po veličini grada u sada već ispresijecanoj palestinskoj enklavi.

Palestinski Crveni polumjesec priopćio je da njegovi timovi rade u bolnici Al-Amal u Han Junisu nakon što su Izraelci pogodili obližnju kuću. Stanovnici Han Junisa, kamo su se sklonile stotine tisuća izbjeglica sa sjevera, osjećaju se sve nesigurnije.

Kopirati
Drag cursor here to close