Hrvatska i Slovenija ostale na listi

Institut Robert Koch: BiH nije više na listi visokorizičnih zemalja

Na listi visokorizičnih od zemalja iz regije ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.
Vijesti / Flash | 17. 05. 2021. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina i Srbija od 16. svibnja više nisu na popisu "visokorizičnih zemalja" i nalaze se na listi "rizičnih" zemalja. Od zemalja iz regije na listi "visokorizičnih" nalaze se i dalje samo još Hrvatska i Slovenija.

Od nedjelje 16. svibnja Bosna i Hercegovina i Srbija nisu više na listi ''visokorizičnih'' već na popisu ''rizičnih'' zemalja, kada je u pitanju korona-virus, objavljeno je na internet-siteu njemačkog instituta Robert Koch, piše DW.

Pored BiH i Srbije, s liste visokorizičnih područja skinute su sada još Kosovo i Sjeverna Makedonija, a Crna Gora je skinuta 9. svibnja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regije ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.

Samo Albanija u regionu nije rizično područje

Stupanj rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana. Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog njemačkog inistituta Robert Koh i tri Savezna ministarstva – zdravlja, vanjskih i unutrašnjih poslova.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik. U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

Putovanja u Njemačku

Od 13. 05. 2021., kako piše na siteu Veleposlanstva Njemačke u Beogradu, važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uvjetima pandemije Kovida-19.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Njemačku je potrebno imati – ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom Kovidu-19.

U Njemačkoj se priznaje cijepljenje cjepivom Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson i Johnson. RePonovno cijepljenim se smatraju lica koja su primila drugu dozu cijepljenje, odnosno jednu dozu kad je u pitanju cjepiva Johnson i Johnson.

Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Europska agencija za lijekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od posljednje potrebne pojedinačne doze.

Kopirati
Drag cursor here to close