Posljedice

Institucionalni tretman - Maloljetnici ne osjećaju odgovornost za učinjeno kazneno djelo

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 13:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u suradnji s Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH, organizirala je danas tematsku sjednicu na kojoj je prezentirana Analiza stanja u ustanovama u BiH u kojima su smješteni maloljetnici u sukobu sa zakonom.

Analiza stanja, koja je rezultat suradnje Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i UNICEF-a, imala je za cilj pružanje konkretnog doprinosa u poboljšanju institucionalnog tretmana maloljetnika u sukobu sa zakonom.

Kako je istaknuto, o uspješnosti institucionalnih oblika sankcioniranja maloljetnih osoba u BiH zna se vrlo malo. Iako su efekti tretmana maloljetnih prijestupnika mjerljivi, do pokazatelja je moguće doći samo sveobuhvatnim evaluacijama koje do danas nisu provedene, rečeno je na tematskoj sjednici. Pojašnjeno je da dojam koji se stječe jeste da se često ne postiže svrha tretmana u vidu jačanja osjećaja odgovornosti maloljetnika za učinjeno kazneno djelo, utjecaja na odgoj i razvijanje osobe, kao i zaštite od negativnih posljedica koje kažnjavanje nosi.

Sudionici su istaknuli da će Analiza doprinijeti i identifikaciji problema institucionalnog tretmana maloljetnika i uzroka odstupanja od standarda u ovoj oblasti, bilo da je riječ o nedostatku materijalnih sredstava ili o nedovoljno educiranom osoblju angažiranom u radu s maloljetnicima.

Imajući u vidu specifične potrebe maloljetnih počinitelja kaznenih djela, kao i međunarodne standarde u segmentu njihovog lišavanja slobode i režima u institucijama za odgoj, ombudsmani za ljudska prava BiH ovom Analizom nastojali su potaknti sva nadležna tijela na djelovanje u cilju zaštite i promoviranja prava maloljetnika u sukobu sa zakonom, poručeno je danas. To bi, naglašeno je, rezultiralo njihovom resocijalizacijom i reintegracijom u lokalnu zajednicu, a ne njihovim isključenjem i stigmatizacijom.

Na sjednici je zaključeno da se kao imperativ nameće poboljšanje institucionalnog tretmana maloljetnika u sukobu sa zakonom, jer, kako je kazano, svaki promašaj društva i njegova negativna reakcija u ovom segmentu može imati katastrofalne posljedice po dijete koje je u sukobu sa zakonom, ali i po društvo u cjelini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close