Revizija

Institucije postale pristojnije u trošenju novca

Vijesti / Flash | 04. 09. 2014. u 12:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH predstavljaju pozitivan pomak. Postoji određen napredak u poboljšanju financijske discipline'', poručeno je danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Glavni revizor Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine Milenko Šego u svom obraćanju zastupnicima rekao je kako se može konstatirati da još uvijek ne možemo biti zadovoljni realizacijom zaključaka Parlamentarne skupštine BiH.

Od 72 bh. institucije o kojima Ured za reviziju napravio izvještaj 65 institucija je dobilo pozitivan izvještaj  

''Mnoge institucije narušavaju dignitet Parlamentarne skupštine i Ustavnog suda, kao i samog Ureda za reviziju'', istaknuo je Šego.

Pojasnio je da bi se to poboljšalo, javna odgovornost bi morala biti na višoj razini te je u tom smislu preporučio realizaciju preporuka, zaključaka i odluka Ustavnog suda BiH, PSBiH i Ureda za reviziju BiH.

''Sustav internih kontrola u cjelini u institucijama BiH nije na onoj razini koji bi željeli vidjeti. Ovaj sustav može se poboljšati jačanjem javne odgovornosti za utrošeni novac i preporuka revizije, izvještavanje o ostvarenim i planiranim učincima, a ne samo o ostvarenim planiranim sredstvima'', istaknuo je Šego i naglasio kako proces zapošljavanja u institucijama BiH nije do kraja transparentan, posebno na privremenim i povremenim poslovima.

''Nemamo jedinstvenih pravila i procedura za rad po ugovoru i ovom problemu treba se sustavno pristupiti'', rekao je i naglasio da za upravne i nadzorne odbore, vijeća, povjerenstva i druga razna tijela u institucijama BiH još nisu uspostavljeni adekvatni modeli za financiranje.

Ured za reviziju je u izvještajima za ovu godinu uradio i izvještaj o upravljanju ljudskim resursima, a to je također segment koji je nedovoljno uređen te će se insistirati na tome u izvještajima Ureda za reviziju.

Inače, od 72 bh. institucije o kojima Ured za reviziju napravio izvještaj 65 institucija je dobilo pozitivan izvještaj revizije, sedam je dobilo mišljenje s rezervom i po prvi put nijedna institucija nije dobila negativno mišljenje.

Zastupnici su pak istaknuli napredak u radu institucija i pozvali tužiteljstva da utvrde je li bilo kriminalnih radnji u sedam institucija koje su dobile mišljenje s rezervom.

Zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić smatra kako pojedine institucije godinama prave greške i ne budu sankcionirane zbog toga, budući da u osam godina nije vidio ni jednog od prestupnika da odgovara za financijske propuste.

''Ukoliko nitko ne odgovara za učinjeno zašto se svi ovi izvještaji pišu i zbog čega se uopšte vrši revizija. Ured za reviziju institucija BiH ne treba ulagati toliko truda'', rekao je Jovičić.

Zvonko Jurišić iz HSP smatra kako je revizija na stručan način obavila svoj posao, ali da je indikativno da na sjednici ne prisustvuju ni resorni ministri niti rukovoditelji institucija za koje je utvrđeno da nisu radili u skladu sa zakonom.

''Zašto mi kao parlament nismo zatražili ničiju smjenu, a očito je da ima primjera i kriminala i korupcije'', upitao je Jurišić.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a uputila je kritiku na račun Ureda za reviziju institucija BiH, ističući da su određeni izvještaji rezultat "prikrivanja institucionalnog kriminala" dok je zastupnik HDZ-a BiH Niko Lozančić rekao kako smatra da bi trebalo napraviti i reviziju opravdanosti postojanja pojedinih institucija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close