SDP BiH

Instaliranje Trećeg entiteta

Vijesti / Flash | 20. 03. 2015. u 10:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za budućnost države BiH zabrinjavajuće su informacije kako su koalicijski partneri dogovorili uvođenje modela etničkog glasovanja u Vladi FBiH te podjelu Ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata na bošnjački i hrvatski dio!'', priopćio je SDP BiH i dodao kako su ''takvi dogovori faktičko instaliranje trećeg entiteta u pravni poredak FBiH i nedvosmisleno daljnje komadanje BiH''.

SDP će, stoji u priopćenju, iskoristiti sve političke mehanizme, koje ima na raspolaganju, kako bi zaustavio takve poteze buduće vlasti koje vraćaju BiH 20 godina unazad.

''SDP posebno poziva dužnosnike HDZ-a da prestanu s lažima o, navodno, neustavnoj i nezakonitoj reviziji korisnika boračkih naknada. Zakon, prema kojem se revizija radi, donijela je Vlada SDA - HDZ i Zakon je objavljen s potpisom Borjane Krišto, tadašnje predsjednice FBiH. Međutim, ranije, ali pogotovo sada, vješto se pokušava SDP-u pripisati neustavno i nezakonito djelovanje, što nije istina, jer su kadrovi SDP-a samo provodili zakon i reviziju boraca i radili ono što su HDZ-ovci imali namjeru ignorirati i time ostaviti ovaj zakon mrtvim slovom na papiru'', navodi se u priopćenju.

Stranka smatra kako je evidentan nedostatak povjerenja među koalicijskim partnerima i kako je najbitniji je pokazatelj budućeg (ne)djelovanja nove Vlade FBiH.

''Zbog toga se postavlja realno pitanje koliko će nova vlada posvetiti vremena rješavanju problema građana, a koliko međusobnim neslaganjima i evidentnim razlikama, te daljnjem etničkom komadanju bh. društva0'', navodi SDP i dodaje kako je ''već sada očigledno da će se više vremena trošiti na međusobna optuživanja i prepucavanja, a manje na ispunjavanje obveza iz ona četiri rijetko kucana papira, koje nova vladajuća većina tako ponosno naziva programom''.
SDp navodi kako je nova parlamentarna većina SDA-HDZ-DF još jednom dokazala da nije u stanju napraviti funkcionalnu vlast i na taj način je građane FBiH dovela u još veću političku neizvjesnost.

''Socijaldemokratska partija BiH smatra da je začuđujuće, ali i pomalo iznenađujuće, da se koalicijski partneri još nisu uspjeli dogovoriti ni oko elementarnih stvari, kao što je ustavna podjela ministarskih mjesta u vladi. Ne ulazeći dublje u odnose među koalicijskim partnerima, evidentno je da u tom političkom savezu nema dovoljno međusobnog povjerenja i da pojedine stranke na sve načine pokušavaju dobiti više nego što im pripada'', navodi SDP i ističe kako ''u tome prednjači HDZ BiH koji i dalje insistira na tome da ima ekskluzivno pravo na sve što ima prefiks hrvatski u federalnoj izvršnoj vlasti, a što mu koalicijski partneri naivno dopuštaju''.

Kopirati
Drag cursor here to close