Presuda

Inspektorici policije zbog mita godina dana zatvora

Od Branislava Vidića, ravnatelja Srednjoškolskog doma u ovom gradu, zahtijevala je i uzela mito nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu ''koji će lakše pasti na Tužiteljstvu''.
Vijesti / Flash | 13. 04. 2021. u 15:05 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektorica banjalučke Policijske uprave Jelena Florijan osuđena je pred Okružnim sudom u Banjaluci na godinu dana zatvora za krivično djelo ''traženje i primanje mita''. U kaznu će joj biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, od 18. veljače do 17. ožujka 2020. godine.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Branimir Jukić u obrazloženju presude naveo je da je ona rezultat sporazuma o priznanju krivice između optužene i Republičkog javnog tužiteljstva. Sud je na prethodnom ročištu 9. travnja prihvatio sporazum.

Prema presudi, inspektorica banjalučke Policijske uprave kriva je jer je, zajedno sa kolegom Nenadom Grujićem, u svojstvu policijskog službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), od Branislava Vidića, ravnatelja Srednjoškolskog doma u ovom gradu, zahtijevala i uzela mito nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu ''koji će lakše pasti na Tužiteljstvu''.

Florijan je priznala krivicu, dok će suđenje Grujiću biti nastavljeno u odvojenom predmetu.

''Republički javni tužitelj prezentirao je dovoljno dokaza gdje je Sudsko vijeće utvrdilo postojanje krivice. Imamo sa jedne strane priznanje krivice, a sa druge strane i dovoljno dokaza koji upućuju na to da je priznanje krivice istinito'', rekao je sudija Okružnog suda u Banjaluci Branimir Jukić.

Tužitelj Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužiteljstva Goran Glamočanin je Sudu, na jednom od prethodnih ročišta, predočio i kao dokaze dostavio dva videa snimljena u akciji praćenja i tajnog snimanja optuženih inspektora, urađene 18. veljače 2020. godine po naredbi sudije za prethodni postupak.

Zakonom je za djelo koje je optuženoj Florijan stavljeno na teret – traženje i primanje mita – zaprijećena kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina.

Sudija Branimir Jukić pojasnio je tijekom čitanja presude da je moguće izricanje manje kazne od zakonom propisanog minimuma ukoliko dođe do priznanja krivice. On je rekao da je Sud u slučaju Jelene Florijan kao olakšavajuće okolnosti uzeo priznanje krivice, što je Sudu olakšalo posao, ranije nekažnjavanje optužene i to što je optužena majka malog djeteta.

S obzirom na sporazum o priznanju krivice, optužena nema pravo žalbe na presudu.

Suđenje optuženom inspektoru Nenadu Grujiću bit će nastvaljeno 2. lipnja, a ponovo će biti saslušani sudski vještaci i svjedoci, među njima i Branislav Vidić, od kojeg su, prema optužnici, inspektori zahtijevali mito u iznosu od 20.000 odnosno 30.000 maraka. To će biti urađeno jer je zbog nedavne izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske predviđeno da u svim predmetima u kojima je optuženima zaprijećena kazna zatvora veća od pet godina, mora suditi sudsko vijeće umjesto sudije pojedinca, kao do sada.

Kopirati
Drag cursor here to close